Oriol Junqueras

L’Advocacia de l’Estat considera que Oriol Junqueras té immunitat encara que hagi estat condemnat amb sentència ferma i, per tant, demana que pugui prendre possessió i exercir d’eurodiputat. En l’informe que ha presentat al Tribunal Suprem considera, però, que això no vol dir que s’hagi d’anul·lar la sentència que condemna el líder d’ERC a 13 anys de presó per delictes de sedició i malversació. De fet, l’Advocacia de l’Estat insta l’alt tribunal a sol·licitar un suplicatori al Parlament Europeu a “la brevetat més gran” perquè es suspengui la immunitat que li ha reconegut el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Els serveis jurídics de l’Estat, però, consideren que mentre no se’l pugui suspendre com a europarlamentari, el Suprem hauria de permetre a Junqueras que es pugui desplaçar per poder complir els tràmits necessaris tant a la Junta Electoral Central, a Madrid, com també a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les. En aquest sentit, l’Advocacia de l’Estat insta l’alt tribunal a “adoptar les mesures d’assegurament que consideri més adequades” per “garantir la missió parlamentària de Junqueras“.

Buch: “No podia ser d’una altra manera”

El conseller d’Interior, Miquel Buch, considera que la decisió de l’Advocacia de l’Estat de proposar que Oriol Junqueras prengui possessió de l’acta d’eurodiputat “no podia ser d’una altra manera”. “Els presos polítics han de poder exercir l’activitat política amb plena normalitat, i més després del que ha dit la justícia europea”, considera Buch. “Els votants de Catalunya van decidir que els seus representants havien de ser Junqueras, Puigdemont i Comín, i la sobirania recau en la voluntat de la ciutadania”, ha assegurat.

Pendents de la decisió del Suprem

El Tribunal Suprem havia donat cinc dies a les acusacions i a la defensa de Junqueras per presentar al·legacions després de la sentència del TJUE, abans d’emetre el seu pronunciament. L’informe de l’Advocacia de l’Estat a favor de la immunitat de Junqueras difereix del que ha redactat el Ministeri Fiscal, que és contrari a l’excarceració del líder d’ERC al mateix temps que demana que se li retiri la condició d’eurodiputat. En canvi, l’advocat de la defensa, Andreu Van den Eynde ha demanat al Suprem el seu alliberament i la suspensió de la sentència que el condemna a presó.

L’informe de l’Advocacia de l’Estat arriba en plenes negociacions entre el PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez. De fet, Esquerra havia refredat un possible acord a l’espera del pronunciament dels serveis jurídics de l’Estat sobre la immunitat del líder dels republicans.