(ACN) La Junta Electoral Central (JEC) ha tancat la porta aquest divendres a l’acreditació d’Oriol Junqueras com a eurodiputat i contravé d’aquesta manera a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). El tribunal europeu va decretar el 19 de desembre la immunitat de Junqueras des del moment en què va ser elegit pels ciutadans i independentment dels tràmits que imposi l’Estat espanyol.

En una resolució confirmada per fonts de la JEC i avançada pel líder del PP, Pablo Casado, la JEC ha estimat els escrits que el PP i Ciutadans van interposar després de conèixer la decisió del TJUE, en què demanaven que no s’atorgui la credencial a Junqueras perquè no es tracta d’un pres preventiu, sinó d’un condemnat amb sentència ferma. Com en el cas de la inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat, la JEC conclou que el fet que Junqueras estigui condemnat és causa “d’inelegibilitat sobrevinguda”, fet que li impedeix accedir al càrrec públic de diputat al Parlament Europeu.

La JEC passa per davant del Tribunal Suprem amb aquesta decisió. Després de rebre la sentència del TJUE va demanar a les parts que es pronunciessin sobre com ha d’actuar per acatar la sentència. L’Advocacia de l’Estat li ha demanat que permeti que Junqueras exerceixi els seus drets polítics, mentre que la fiscalia insisteix que no pot prendre l’acta de diputat.