“Espero que comencem [l’any] amb pressupostos”. Aquest va ser un dels desitjos per al 2020 que l’alcaldessa, Ada Colau, va plantejar abans de Nadal al programa ‘bàsics’, de betevé. De fet, com ja va passar el 2019, Barcelona ha començat l’any amb els comptes prorrogats, una situació, però, que no s’allargarà gaire. Després de festes, els partits reprendran les negociacions i tot apunta que hi pot haver pressupost aquest gener.

De fet, en el ple del desembre, el govern dels comuns i el PSC va poder aprovar les ordenances fiscals amb el suport d’ERC i l’abstenció de JxC, partits amb què confia entendre’s per al pressupost. Per aprovar els comptes, però, Esquerra reclama que tinguin la seva empremta —van demanar 100 milions d’euros més d’inversions. En les converses hi entrarà també Junts per Catalunya, que en les negociacions de les taxes i impostos del 2020 ja va deixar embastats punts d’entesa per al pressupost.

No s’espera que ni Cs, ni el PP ni Barcelona pel Canvi avalin els comptes, després del no a les ordenances. La negociació amb els grups independentistes seguirà de prop el que pugui passar també a la Generalitat, on el govern de JxC i ERC necessita els comuns per aprovar el pressupost al Parlament. D’aquests comptes en depenen ingressos per a Barcelona com ara el recàrrec a la taxa turística.

El PAM, a debat

El 2020 serà també l’any del PAM, el Pla d’actuació municipal. Aquest gener ha de començar el procés participatiu per definir quin ha de ser el full de ruta del mandat. En l’anterior hi van participar més de 15.000 persones, que van fer unes 10.000 propostes. El debat ciutadà s’allargarà uns sis mesos i, en paral·lel, hi haurà el debat polític. En el mandat anterior, Colau no va poder aprovar el PAM.

La negociació del pressupost i la del PAM posen a prova la capacitat d’entesa entre el govern municipal i l’oposició després d’un any electoral. En l’últim plenari, l’executiu va destacar haver recuperat “un espai de confiança” amb ERC i JxC, partits que van expressar la voluntat de seguir arribant a més acords.