collboni ple

La convocatòria d’eleccions anticipades al Parlament de Catalunya per al 12 de maig impacta de ple en l’Ajuntament de Barcelona. El govern de Jaume Collboni està immers en la negociació del pressupost municipal i un possible pacte de govern de coalició. Els comptes del 2024 s’han de votar definitivament al ple del 22 de març i a l’Ajuntament, com al Parlament, el vot dels comuns és clau per decantar la votació.

Els d’Ada Colau han condicionat el suport al pressupost a un pacte de govern, però els socialistes els han deixat clar que primer volen aprovar els comptes i després ja es veurà. Collboni té assegurats només els vots d’ERC, amb qui va signar un acord pressupostari, però la suma és numèricament insuficient. A diferència de la Generalitat, l’alcalde té un mecanisme per aprovar el pressupost: la qüestió de confiança.

La via per aprovar el pressupost

En no poder aprovar els comptes de la Generalitat (pel “no” de comuns i Junts), el president, Pere Aragonès, s’ha vist empès a convocar eleccions anticipades. En el cas dels ajuntaments, això no es pot fer. Si Collboni no obté els suports necessaris per al pressupost, el pot vincular a una qüestió de confiança. El mecanisme dona 30 dies a l’oposició per articular una majoria alternativa. Si no s’aconsegueix, els comptes s’aproven automàticament.

El pacte de govern, en suspens

Les eleccions anticipades també tenen una derivada en un possible pacte de govern a l’Ajuntament. El PSC ha anat retardant aquest escenari, que deixa per després d’aprovar el pressupost. Ara bé, la campanya al Parlament, que s’enganxarà després amb la de les europees del 9 de juny, no fa preveure que aquesta qüestió es resolgui els propers mesos i que Collboni continuï governant en solitari amb els 10 regidors del PSC.

ple municipal barcelona febrer 2024

Fins ara, a l’Ajuntament, els socialistes ha mostrat sintonia amb ERC i han fet evident la distància amb BComú. Més enllà dels pactes, amb el període electoral en marxa (quan es convoquin les eleccions), el govern municipal tampoc no podrà lluir inauguracions ni campanyes publicitàries, així com fer anuncis a futur d’obra de govern. En canvi, sí que podrà informar d’afectacions o alteracions en serveis públics.