Aquest 10 de gener fa quatre anys de la investidura de Carles Puigdemont, que el 2016 va convertir-se en el 130è president de la Generalitat. Ho va fer mentre encara era alcalde de Girona i el mateix dia que s’esgotava el termini fixat per investir un president, quan semblava que no hi hauria acord entre les forces independentistes.

Puigdemont va ser investit president contra tot pronòstic, ja que el candidat de Junts pel Sí era Artur Mas. El bloqueig de la CUP, que es negava a fer-lo president, va enfrontar els partits independentistes fins que el 9 de gener Mas va proposar un altre nom per desbloquejar la situació. L’endemà mateix es va fer el debat d’investidura i Puigdemont es va proclamar president de la Generalitat només dues hores i mitja abans que expirés el termini fixat per la llei catalana per assolir amb èxit la investidura.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Judici dels presos de l’1 d’octubre: tot el que has de saber” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-1-octubre-presos-data/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Discurs d’investidura de Puigdemont

En el seu discurs d’investidura, Puigdemont va prometre aleshores “deixar-s’hi la pell” per encetar l’etapa “entre la postautonomia i la preindependència” i va advertir que “no és hora de covards”, encara sense preveure la via unilateral en aquells moments. Puigdemont va prendre possessió del càrrec el 12 de gener sense jurar ni la Constitució ni el rei.

Puigdemont president 2016