Els dos presidents de la Generalitat, l'entrant i el sortint, i la presidenta del Parlament han estat, tal com marca el protocol, els últims a arribar al Saló Sant Jordi del Palau Generalitat, on s'ha fet la presa de possessió. Artur Mas s'ha acomiadat agraint el suport rebut mentre ha estat president i amb un missatge cap a la Casa Reial i el Govern per haver obviat donar-li les gràcies en el decret de cessament del Butlletí Oficial de l'Estat, com se sol fer habitualment. ARTUR MAS, expresident de la Generalitat "Jo sí que us agraeixo els serveis prestats. A tothom. Absolutament a tothom." Després d'aquesta intervenció, Mas ha volgut culminar la seva presidència amb una frase marinera. ARTUR MAS, expresident de la Generalitat "Molt bona singladura i amb el desig de compartir amb vosaltres i que entre tots arribem lluny, al millor port possible, a bon port. Moltes gràcies i fins sempre. Després, tota l'atenció ja ha estat per a Carles Puigdemont, que ha promès així el càrrec com a 130è president de la Generalitat. CARME FORCADELL, presidenta del Parlament "Prometeu complir lleialment les obligacions del càrrec de President de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament?" "Sí, prometo." Artur Mas, com a president de la Generalitat sortint, ha imposat la medalla de president de la Generalitat de Catalunya a Carles Puigdemont i després ha pronunciat el seu primer discurs com ja nomenat formalment. CARLES PUIGDEMONT, president de la Generalitat "Assumeixo el càrrec sentint una gran responsabilitat i un gran honor. Alhora sentint-me també molt deutor de la dignitat que rebo de tots els qui m'han precedit i en especial el president Mas. Venim d'un viatge molt llarg a la història en el qual ens han passat moltes coses. Però no estem cansat i avui, amb tota la serenor del moment, del marc, del càrrec, també estem esperançats." A banda de l'entrant i el sortint, al Saló Sant Jordi hi ha hagut quatre presidents de la Generalitat, perquè Maragall i Montilla han assistit a la presa de possessió. No, en canvi, l'expresident Pujol. El Govern espanyol hi ha estat representat pel ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i l'alcaldessa Ada Colau ha encapçalat la delegació municipal.

“Prometeu complir fidelment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya, representat pel Parlament?” Aquesta ha estat la fórmula amb què Carles Puigdemont ha jurat el càrrec aquest dimarts al vespre. Tot i que l’inici de la pregunta és el mateix que el que va llegir l’expresidenta del Parlament Núria de Gispert el 2012, sí que ha acabat diferent: sense esmentar la fidelitat al rei i a la Constitució.

L’acte ha començat amb una breu intervenció del president sortint, Artur Mas, que ha agraït a Carles Puigdemont que hagi acceptat el repte de presidir la Generalitat “en uns moments apassionants i decisius”. També ha desitjat al nou govern “una molt bona singladura”.

Carles Puigdemont ha volgut fer visible el relleu amb Artur Mas encetant el seu primer discurs com a president de la Generalitat amb una metàfora marinera, recurs habitual del seu predecessor. Puigdemont ha assegurat que “venim d’un viatge molt llarg però no estem cansats” i ha citat un poema per afirmar que “el més bonic del mar és el que no hem navegat”. Puigdemont ha defensat que Catalunya està “ofegada i humiliada financerament” i que les eines de les quals disposa actualment no són suficients.

Puigdemont i la seva dona, Marcela Topor, han arribat puntuals a les 18 h al Palau de la Generalitat. Només entrar, el nou president ha passat revista a la formació de gala dels Mossos d’Esquadra. A continuació, la parella ha estat rebuda pel seu antecessor, Artur Mas, i la seva dona, Helena Rakosnik.

Poc després, han començat a entrar els convidats a l’acte, uns 400 en total. L’expresidenta del Parlament Núria de Gispert ha encapçalat la comitiva. L’han seguit alguns dels diputats de Junts pel Sí, com Lluís Llach o Muriel Casals. També hi han assistit els pares de Carles Puigdemont.

La líder de C’s a Catalunya, Inés Arrimadas; la diputada de la CUP Anna Gabriel, i el líder del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, han estat les principals absències en la presa de possessió del nou president català, a la qual sí que han assistit Miquel Iceta (PSC), Lluís Rabell (CSQP), i Gabriela Serra i Albert Botran (CUP). Els expresidents José Montilla i Pasqual Maragall hi han estat presents i en representació del Govern espanyol hi han anat el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i el tercer tinent d’alcalde, Jaume Asens, han estat la representació municipal.

La cerimònia de presa de possessió es fa dos dies després de la investidura de Carles Puigdemont com a 130è president de la Generalitat. La votació es va fer al Parlament un parell d’hores abans d’arribar al límit màxim permès per la llei i va tirar endavant amb els vots a favor dels 62 diputats de JxSí i vuit de la CUP.

Un cessament sense agraïment

Aquest dimarts el Butlletí Oficial de l’Estat ha publicat el cessament oficial d’Artur Mas com a president de la Generalitat. Com a curiositat, el text no acaba amb l’habitual formalisme que agraeix “els serveis prestats”.

En el seu parlament, el fins ara president de la Generalitat, Artur Mas, ha respost que ell sí que “agraeix els serveis prestats” a tothom amb qui ha treballat durant els darrers cinc anys.

Els consellers prendran possessió aquest dijous

Els consellers del nou govern prendran possessió aquest dijous, 14 de gener. L’executiu estarà distribuït en tres àrees -econòmica, social i institucional- dirigides per Oriol Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva, respectivament. En espera d’una confirmació oficial, l’organigrama del nou govern, que buscarà aconseguir la independència en 18 mesos, el formaran vuit homes i cinc dones, al marge del president.