Les associacions del taxi han sortit aquest dilluns “satisfetes” de la primera de les reunions que la Generalitat ha programat aquesta setmana a tres bandes, entre el Departament de Territori, el sector del taxi i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per regular les llicències de vehicles de turisme amb conductor (VTC). Amb tot, reconeixen “mantenir la cautela” després de la trobada perquè “van molts anys d’escoltar paraules i veure pocs fets”.

Dues de les línies vermelles amb què la dotzena d’associacions havien preparat la reunió d’aquest dilluns a la tarda eren:

  • Que les contractacions dels vehicles de lloguer amb conductor es facin amb 12 hores d’antelació.
  • Que els vehicles VTC tornin sempre a la base després d’un servei, ho facin de buit i no carreguin passatgers durant aquesta tornada.

Per què els taxistes estan satisfets?

El portaveu d’Elite Taxi —l’entitat majoritària en el sector—, Alberto Álvarez, ha reconegut després de la reunió amb representants de Territori que “hem vist molta voluntat política” i que “tenen la intenció d’incorporar a la normativa allò que els hem demanat”. I ha detallat que són “les tornades de buit a la base” per als vehicles de VTC i el fet que les contractacions s’hagin de fer “amb un dia natural de marge”, ha explicat Álvarez. Això voldria dir que “sempre que es contractés un VTC s’hauria d’esperar a rebre’n el servei passades les 0 h”.

En aquesta línia s’ha expressat també el president de l’Agrupació Taxis Companys, Luis López, que “ha qualificat la reunió de positiva” tot i que “amb reserves” per anys de lluita, diuen. Amb tot, López ha suggerit que “la millor forma de posar fi al conflicte és respectar la llei en vigor ara mateix: un vehicle VTC per cada 30 taxis“, coneguda popularment com l’1/30.

Amenaces de “dinamitar” el Mobile World Congress

L’associació Elite Taxi havia amenaçat de “dinamitar” el Mobile World Congress si la Generalitat no resol definitivament el conflicte. El portaveu d’Elite Taxi, Alberto Álvarez, ha assegurat que no descarten una “vaga indefinida”, com ja van avisar fa uns dies., en funció de com avancin les negociacions, un extrem que, ara per ara, sembla llunyà pel posicionament inicial adoptat per la Generalitat.

Amb tot, aquesta setmana hi ha dues reunions més previstes: dimarts una entre el govern i l’AMB, i l’endemà, dimecres, una altra entre l’AMB i el sector del taxi. L’entrellat de totes les converses i de la valoració que en facin els taxistes —han previst assemblees en funció de com avancin les converses— es definiran a finals de setmana.