Artur Mas va creuar ahir al vespre la plaça de Sant Jaume en un bany de masses que l'aclamaven entre crits d'independència, just després d'anunciar que fa un pas al costat i renuncia a la presidència de la Generalitat. Des d'allà es dirigia a la seu de Convergència Democràtica, on va arribar de la mà del seu relleu, el qui serà avui el nou president de Catalunya, Carles Puigdemont. L'acord de Junts pel Sí i la CUP implica aquest canvi de president i també un acord per enfortir el Govern que ha d'afrontar el procés d'independència durant els propers 18 mesos. Així, els diputats de la CUP es comprometen a no votar en cap cas en el mateix sentit que els partits contraris al procés i el dret a decidir. Per facilitar-ho encara més, dos diputats cupaires s'incorporaran a la dinàmica parlamentària de Junts pel Sí, participant en les deliberacions i les preses de decisió del grup. Tot i això els dos diputats es matindran al grup parlamentari de la CUP. ARTUR MAS, president de la Generalitat en funcions "No ens podem enfrontar en el projecte actual de Catalunya si el Govern de la Generalitat no és un Govern que té garantida l'estabilitat en el seu Parlament, és impossible. No es pot pujar a l'Everest amb espardenyes." Per la seva banda, la CUP anuncia la dimissió de dos dels seus diputats, com a gest d'autocrítica per haver posat en risc l'embranzida del procés i per la bel·ligerància expressada envers Junts pel Sí. EULÀLIA REGUANT, diputada de la CUP "Sabem que no ha estat potser per molta gent un procés exemplar, però que no ha estat un procés exemplar per moltes bandes i per moltes raons. I per tant nosaltres assumim la nostra part de responsabilitat." Des d'Esquerra Repúblicana també han agraït l'esforç de tots els actors per arribar a una entesa. MARTA ROVIRA, secretària general d'ERC "Això no seria possible i no ho ha estat en tot aquest procés que fa mesos, que fa setmanes, que fa hores que dura sense la generositat, sense enormes gestos de generositat que hi han estat des del primer moment però que avui han sigut exemplars." I a la sortida, ja de nit, de la seu de Convergència, aquestes van ser les primeres paraules de Puigdemont. CARLES PUIGDEMONT, candidat de Junts pel Sí "Si em permeteu només una cosa. No us puc dir res per respecte al Parlament. Demà tinc una intervenció al Parlament i, per tant, entendreu que no faré cap comentari. Per tant us agraeixo l'espera, però no..." Això fins a les cinc de la tarda, quan començarà el ple d'investidura que el convertirà en nou president de la Generalitat.

“La decisió que he pres és fer un pas al costat”. Amb aquestes paraules, Artur Mas confirmava l’acord entre Junts pel Sí i la CUP i anunciava que renunciarà a la presidència de la Generalitat. Mas també ha dit que no assumirà cap càrrec del govern català sortint. El fins ara president en funcions s’ha referit a la decisió com una “solució que té costos però també molts beneficis”. Moments després, Mas ha anunciat que el nou candidat a la presidència serà Carles Puigdemont, i que el Parlament l’investirà demà mateix com a president amb majoria absoluta, tot i que la CUP encara no ha decidit com farà la votació.

Puigdemont és l’alcalde de Girona des de 2011 i el 27 de setembre del 2015 va ser elegit diputat al Parlament de Catalunya per Junts pel Sí. El candidat a la presidència s’ha pronunciat, a través de Twitter, minuts després de la compareixença d’Artur Mas i ha parlat d’un projecte “engegat, ben orientat, i sòlid”.

El pacte entre Junts pel Sí i la CUP s’ha donat a conèixer després de moltes especulacions en què s’afirmava que la cúpula de CDC estava reunida al Palau de la Generalitat. Posteriorment, Artur Mas ha assegurat que “24 hores abans no hi havia cap decisió presa però que els esdeveniments s’han precipitat”. Després de la compareixença davant dels mitjans, Mas ha sortit a una plaça de Sant Jaume amb desenes de persones que agraïen el gest del president en funcions de fer un pas al costat.

Segons el pacte assolit entre els dos partits, la CUP haurà de garantir que dos dels seus diputats votaran sempre en consonància amb Junts pel Sí per no posar en risc el procés soberanista. D’aquesta manera, el partit assoliria la majoria absoluta al Parlament per tirar endavant els projectes proposats. Finalment, es garanteix la investidura del nou candidat a la presidència, Carles Puigdemont, en primera votació.

Un altre dels canvis significatius és que la CUP haurà de renovar, tant com calgui, el mateix grup parlamentari. En aquest sentit, la diputada del partit, Eulàlia Reguant, ha confirmat la dimissió de dos diputats, tot i que, de moment, se’n desconeixen les identitats. Es tracta d’una mesura adoptada després d’assumir errors en la negociació cap a la independència, uns canvis que la formació anunciarà després del ple d’investidura. En el mateix acord, la CUP reconeix “haver posat en risc l’embranzida i el vot majoritari de la població” en una negociació que “ha desgastat ambdues parts” i la població independentista.

Aquest diumenge, ple d’investidura

La Junta de Portaveus ha convocat una reunió aquest diumenge a les 16 h i, posteriorment, es farà el ple d’investidura a les 17 h, en què Carles Puigdemont haurà de sortir escollit president de la Generalitat. Tot i que encara es desconeix quin repartiment dels vots farà la CUP, s’ha confirmat que Puigdemont rebrà el suport suficient per a la investidura.

Mentrestant, les reaccions no s’han fet esperar i moltes han arribat a través de les xarxes socials. El primer a pronunciar-se ha estat el president d’ERC, Oriol Junqueras, que ha donat les gràcies a tots els actors implicats per “un gest que passarà a la història”.

La líder de l’oposició, Inés Arrimadas, i el president del PSC, Miquel Iceta, han comparegut davant dels mitjans i han assegurat que Artur Mas ha arribat a aquest acord per por a les urnes. Pel que fa al líder del PPC, Xavier García Albiol, ha assegurat que l’Estat espanyol necessitarà un govern fort i estable davant d’aquest pacte.

Catalunya Sí que es Pot ha lamentat que la CUP acabi investint “el testaferros de Mas”. El president del grup, Lluís Rabell, s’ha mostrat dolgut per un acord que considera “humiliant” per als cupaires.

Davant dels esdeveniments, la CUP també s’ha pronunciat. La diputada de la formació, Eulàlia Reguant, ha qualificat l’acord “d’excepcional” per avançar cap a la independència i cap a “una república catalana social”.

El president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, ha estat el primer a confirmar l’acord entre les dues formacions. Ho ha fet a través de Twitter, amb un missatge que assegurava que hi hauria “govern” i “estabilitat”.