La Llibreria Sant Jordi s’ha salvat. Aquest local emblemàtic del carrer de Ferran veia amenaçada la seva continuïtat després que els propietaris del local comuniquessin una pujada de lloguer molt alta, dels 800 als 8.000 € . Finalment, però, la llibreria es traslladarà a un local municipal de lloguer del carrer d’en Robador, 43. Aquest local emblemàtic és un dels set que l’Ajuntament ha seleccionat dins del programa ‘Baixos de Protecció Oficial’ (BPO). Un projecte que ofereix locals municipals de lloguer a iniciatives de comerç i serveis de proximitat que evitin la gentrificació a Ciutat Vella.

L’amenaça del preu del lloguer

La Llibreria Sant Jordi, que va començar l’activitat l’any 1983, feia anys que es trobava a la corda fluixa. El pare de l’actual propietari, en Josep Morales, es va quedar a l’atur i va decidir muntar aquest negoci familiar. Els problemes van arribar a finals del 2014 quan va acabar la Llei d’arrendaments urbans (LAU). Llavors ja els van amenaçar que el preu del lloguer se’ls multiplicaria per 10 i van començar una campanya de recollida de signatures per evitar un tancament forçós. Ara aquest increment del lloguer ja era una realitat i, tot i buscar-ne un, els havia resultat impossible trobar un local alternatiu que fos assumible, ni tan sols amb l’ajut del districte de Ciutat Vella.

Rètol Llibreria Sant Jordi

Quan semblava que tot els abocava al tancament, els responsables de la Llibreria Sant Jordi es van apuntar al concurs dels BPO de l’Ajuntament. Ho van fer especificant, a més, la seva preferència pel local del carrer d’en Robador, especialment indicat per encaixar-hi les grans prestatgeries del segle XIX d’estil alfonsí que tenen a l’actual local i que són d’alt valor patrimonial. I així va ser. L’Ajuntament els ha adjudicat aquest local, ben a prop del que tenen ara i cap on podran començar a fer el trasllat a principis del 2020.

Detall Llibreria Sant Jordi

La història de la Llibreria Sant Jordi queda recollida en el reportatge que li va fer el programa ‘Connexió Barcelona’ de betevé l’any 2014, precisament arran dels problemes dels propietaris amb el preu del lloguer.