mosso d'esquadra

La inseguretat es manté com a problema més greu a Barcelona, segons el parer dels barcelonins. Així ho exposa el darrer baròmetre municipal (el primer després de les eleccions municipals), en el qual un 27,4 % dels enquestats apunten la inseguretat com a problema principal. Això suposa un creixement de 6,4 punts percentuals respecte al darrer baròmetre semestral, la xifra més alta de la història.

El tinent d’alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Jordi Martí, ha valorat aquest resultat. Ha admès que “és obvi que els furts han crescut a la ciutat”, però ha assegurat que “no estem en una ciutat insegura, sinó en una ciutat que té problemes de seguretat que cal treballar”.

En aquest sentit ha recordat que el govern Colau en l’últim mandat va demanar més efectius de Mossos d’Esquadra i que al febrer va obrir un nou jutjat de delictes lleus per descongestionar la justícia. Per això, Martí ha sentenciat que “la resposta de l’Ajuntament i la Generalitat ha començat a existir i estem convençuts que això anirà tombant en un futur immediat” la preocupació per la inseguretat.

El regidor del PP, Óscar Ramírez, ha reblat que el baròmetre “inhabilita Colau per ser regidora de Seguretat” i per això ha demanat que el proper cartipàs tingui un regidor específic de Seguretat que no sigui l’alcaldessa i que “faci cas i escolti la Guàrdia Urbana”.

El turisme es manté com a problema greu

Més enllà de la inseguretat, l’enquesta municipal també reflecteix altres preocupacions dels barcelonins. Les sis primeres són les següents:

  • Inseguretat (27,4 %)
  • Accés a l’habitatge (14 %)
  • Encaix de Catalunya a Espanya (8,9 %)
  • Turisme (7,2 %)
  • Atur (4,7 %)
  • Trànsit (3,9 %)

En un mandat, la inseguretat ha passat de ser el principal problema de la ciutat per al 3,4 % dels enquestats (juny 2015) a ser-ho per al 27,4 % (juny 2019. Després que el turisme hagués caigut fins a la setena posició en el baròmetre del gener del 2019, en aquesta ocasió torna a repuntar fins a la quarta posició, només per sota de la inseguretat, l’accés a l’habitatge i l’encaix de Catalunya a Espanya (el juny del 2017 el turisme es va situar com a problema més greu). Cal destacar que els problemes de trànsit i circulació baixen 2,4 punts percentuals en comparació al darrer baròmetre, així com també disminueix la preocupació per l’atur i les condicions de treball (s’ha citat 0,8 punts percentuals menys que fa un semestre).

Els barcelonins creuen que la ciutat està pitjor

El baròmetre semestral també ha preguntat als barcelonins per l’estat general de la ciutat. En aquest sentit, més de la meitat (un 54,2 %) afirmen que ha empitjorat en l’últim any, mentre que un 27,5 % creuen que ha millorat. Un 13,5 % han respost que Barcelona està igual.

De cara al futur, un 59,1 % dels enquestats confia que la ciutat millorarà. Un 26,4 % creu que, per contra, la situació empitjorarà i un 2,2 % consideren que continuarà igual.

Pel que fa a la gestió municipal, creix el nombre d’enquestats que creuen que l’Ajuntament fa una bona o molt bona feina, un 46,5 % (l’últim baròmetre van ser un 43,4 %). En canvi, es mantenen pràcticament igual els qui creuen que la gestió de l’Ajuntament és dolenta o molt dolenta (un 42,2 %). Un 10,6 % han respost que la feina feta pel consistori és normal.