El malestar per la pressió excessiva del turisme a la ciutat va més enllà de manifestacions puntuals i s’ha convertit en el primer problema de ciutat percebut pels barcelonins. Ho exposa el Baròmetre semestral de l’Ajuntament, en què per primera vegada des del 2009 l’atur baixa a la segona posició. Segons l’alcalde acidental, Gerardo Pisarello, això “consolida una tendència creixent” i ha apuntat que “no vol dir que el turisme sigui percebut com a preocupació personal”.

El tercer problema continua sent el trànsit (7 %), seguit de la gestió política municipal, que baixa lleugerament fins a un 6,6 % (0,4 punts menys que en el darrer Baròmetre semestral). De fet, la percepció dels barcelonins sobre la gestió municipal ha millorat: un 54,8 % l’aproven amb bona o molt bona nota i un 30,5 % hi posen mala o molt mala nota. Per aquest motiu, Pisarello ha assegurat que, tot i el creixement del malestar per qüestions com el turisme, el baròmetre exposa un “aval en la forma que s’estan gestionant”.

Colau tornaria a guanyar amb Bosch a tocar

Pel que fa a la vessant més política, si ara se celebressin comicis municipals els tornaria a guanyar Barcelona en Comú. I ho faria amb més suports que en les últimes eleccions (avui obtindria un 15,7 % dels vots); ara bé, ERC puja en intenció de vot i es posa a tocar -amb un 14,5 %- de BComú. Precisament el líder d’ERC, Alfred Bosch, és el líder amb més bona nota del consistori amb un 5,3. L’alcaldessa, Ada Colau, i Xavier Trias (grup Demòcrata) reben un 5,2, mentre que el soci de govern, Jaume Collboni, (PSC) obté un 5. María José Lecha (4,8), Carina Mejías (3,4) i Alberto Fernández Díaz (3) suspenen.

A banda del frec a frec entre BComú i ERC, cal destacar que el PSC seria la tercera força a l’Ajuntament (6 % d’intenció de vot), mentre que el Grup Municipal Demòcrata i Cs es disputarien la quarta posició amb un 5,9 % tots dos. La CUP perd força, amb un 2,4 % d’intenció de vot (respecte del 4,5 % dels vots en les últimes eleccions) i el PP -tradicionalment amb vot ocult en les enquestes- obtindria un 1,2 % dels vots.

El PSC veu un aval a l’entrada al govern

En la bona valoració del líder del PSC, els socialistes veuen un aval dels votants a l’entrada al govern municipal. La portaveu del Grup Municipal del PSC, Carmen Andrés, ha assegurat que els socialistes “han aportat” en la gestió de la ciutat, tot i que ha marcat diferències en la manera d’encarar la gestió del turisme. Precisament pel turisme, la majoria de grups han carregat contra l’executiu de Colau.

Joaquim Forn (grup Demòcrata) ha dit que “és incapaç d’impulsar mesures per controlar-ne els efectes negatius” i Jordi Coronas (ERC) l’ha instat a “treballar per recuperar Barcelona per a les persones”. De la seva banda, Carina Mejías (Cs) ha retret a Ada Colau que “hagi convertit el turisme en un problema” i Àngels Esteller (PP) ha dit que el baròmetre “reflecteix el fracàs” de l’executiu per governar el turisme.