L’accés a l’habitatge ha marcat el primer debat de la precampanya de les eleccions municipals del 2019. Al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, representants de les principals llistes han reflexionat sobre l’increment dels preus dels lloguers i han analitzat què s’ha fet en l’últim mandat. Segons el Baròmetre municipal, l’accés a l’habitatge és la segona preocupació dels barcelonins.

Lucía Martín (BComú) ha defensat les polítiques fetes pel govern d’Ada Colau, com la reserva del 30 % per a habitatge protegit o la construcció dels pisos prefabricats APROP. Ara bé, ha reiterat les crítiques a la Generalitat i l’Estat perquè “sense diners és impossible fer res”. Elsa Artadi (JxC) ha demanat que “res de victimisme i de dir que és impossible” perquè “hi ha solució”, i Jaume Collboni (PSC) ha retret que el govern Colau ha construït 700 pisos dels 8.000 que va prometre: “Reconèixer que hi ha coses que no s’han fet bé està bé”.

El debat s’ha fet el mateix dia que l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha donat l’últim vistiplau perquè Habitatge Metròpolis Barcelona (l’operador públic de l’habitatge metropolità) rebi la meitat del finançament de mans privades. Precisament sobre el sector privat n’han parlat ERC i la CUP. La cupaire Anna Saliente ha dit que “no poden seguir influint en les polítiques de l’Ajuntament” i la republicana Maria Bohigas els ha demanat “un comportament seriós com als països nòrdics”. En el debat no hi ha participat cap representant de la llista del PP ni de la candidatura de Valls BCN 2019; en canvi sí que ho ha fet un diputat de Cs al Parlament.