“Una realització d’una consulta d’aquesta naturalesa seria contrària a la Constitució i seria contrària a l’Estatut d’Autonomia”, ha dit Gallardón, que ha recordat a Artur Mas que és el representant de l’Estat a Catalunya i que això l’obliga a complir i fer complir la llei.

També el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, ha dit que “no es produirà cap consulta” a Catalunya perquè vulnera la llei. Alonso ha considerat “absolutament irresponsable” aquest acord i ha recordat a Mas que és el representant de l’Estat a Catalunya i la seva funció és complir les lleis i fer que es compleixin. Amb l’anunci d’avui, el president de la Generalitat “s’allunya d’aquesta funció d’una manera perillosa”, ha dit.

“Un error històric”

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz ha fet una crida al “seny” per mirar de reconduir l’errada històrica que suposa l’anunci d’una consulta il·legal i radicalment inconstitucionals. El ministre, que ha qualificat els dirigents catalans d’irresponsables, ha fet una crida a reconduir una situació “que ha creat una divisió i una confrontació social i inclús familiar sense precedents”.

El ministre d’Exteriors, José Manuel Garcia-Margallo, ha dit que el Govern “no tolerarà” que se celebri una consulta a Catalunya “que violi tots els principis constitucionals”.  Margallo ha defensat els dos principis que consagra la Constitució i que impedeixen la consulta, l’article 1 “que diu que la sobirania pertany al poble i no a una part del poble” i l’article 2 “que consagra la unitat i la indivisibilitat d’Espanya”. Margallo ha dit que el Govern ha jurat complir i fer complir la Constitució “i això farà”.