La de la Diagonal és l'última consulta que Barcelona té en la retina. Tota la ciutat va poder votar sobre la transformació o no de l'avinguda. Des d'aleshores, cap més. La norma vigent només en permet una a l'any o per districte. Amb el nou reglament es vol eliminar aquesta barrera temporal i popularitzar les consultes en territoris, fins i tot inferiors a un districte, per propostes de barri. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Un cop ho tinguem regulat, la nostra voluntat és avançar en el tema de les consultes de manera habitual i que fos normal que la gent fos consultada de forma directa". GUILLEM ESPRIU, regidor del PSC "Per nosaltres està clar que la consulta ha de ser una consulta mínima de barri, perquè el barri per nosaltres és la mínima estructura de convivència a la ciutat". ÀNGELS ESTELLER, regidora del PP "No pot ser que hi hagi consultes per sota dels barris perquè podria tenir un efecte contraproduent". JOAN LAPORTA, regidor d'ERC+Dcat+Rcat "És una eina que millora la que tenim i que representa un avenç, sobretot, en el que fa referència a la democràcia participativa". El reglament també clarifica les normes per presentar una iniciativa ciutadana a l'Ajuntament. Tot plegat mesos després que se'n tombés una de la Plataforma03 de les escoles bressol per motius de forma. RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "No entenem com es pot fer una retòrica de participació i en canvi fer un cop de porta burocràtic a 26.000 ciutadans i ciutadanes". El govern també vol reduir els més de 500 òrgans de participació que hi ha als districtes per fer-ho més simple. Es mantindran, això sí, els 73 consells de barri.

La Comissió de Presidència ha aprovat inicialment la reforma. El primer tinent d’alcalde Joaquim Forn ha defensat que la participació de la gent “és indispensable per transformar i millorar la ciutat”. La proposta passa per simplificar i aclarir l’estructura dels òrgans de participació per fer-los més operatius.

El reglament vigent es va aprovar el 1986. Les novetats principals que incorpora la proposta del nou reglament és que la consulta ciutadana es pugui fer sense límits ni temporals ni territorials, és a dir, es pugui fer més d’una consulta a l’any i en territoris inferiors als districtes. També incorporarà el desenvolupament del dret a la iniciativa ciutadana que es podrà aplicar en les matèries sobre les quals l’ajuntament té competències. La podran exercir els veïns que representin, com a mínim, un 1% de les persones empadronades o aquells grups que representin, com a mínim més del 3% d’aquesta població en tres districtes de la ciutat.

Però la proposta del govern no ha satisfet, de moment, l’oposició. El PSC s’ha abstingut i el PP i ICV-EUiA hi han votat en contra. Els ecosocialistes han criticat que el govern vulgui reformar els canals de participació “alhora que menysté processos com els dels veïns de la rambla del Poblenou o el de la plataforma 0-3”. El PP també ha avançat que hi presentarà al·legacions. Els populars han reclamat que s’especifiqui millor que “els òrgans de participació no han de ser òrgans polítics”.

Després de l’aprovació inicial en comissió, ara s’obre un període de 90 dies d’exposició en què es recolliran les aportacions dels diferents agents implicats. Es vol obrir un procés de debat a cada districte i a més hi ha la voluntat d’engegar un web perquè els ciutadans també hi puguin dir la seva.