Ja hi ha data i pregunta per a la consulta sobiranista. La votació tindrà lloc el 9 de novembre de 2014. L’enunciat es plantejarà amb dos apartats. El primer serà: “Vol vostè que Catalunya sigui un estat?” Aquesta opció inclou la via federalista. En cas de respondre-hi afirmativament, es plantejarà una qüestió independentista: “Vol que aquest estat sigui independent?” Totes les formacions s’han mostrat satisfetes per haver pactat una pregunta “inclusiva” i que podrà aglutinar una àmplia majoria.

El president de la Generalitat ha clarificat que es tracta d’un principi d’acord que els partits hauran de refrendar. Artur Mas ha reconegut que la negociació s’ha fet en dos dies. Pel que fa a la data, ha justificat que el 9 de novembre de 2014 és el dia més idoni per a l’èxit del procés democràtic. Diu que d’aquesta manera hi haurà temps per negociar amb el Govern espanyol perquè la votació es pugui realitzar dins dels “marcs legals existents”. Confia que Madrid atengui la crida dels catalans per decidir el seu futur. Mas també s’ha referit a l’abscència del PSC i ha lamentat que no se sumessin a la negociació.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que han assumit “amb responsabilitat” la pregunta, tot i que no comparteixin alguns matisos. Junqueras ha defensat que calia una qüestió inclusiva que “mobilitzi la població”. També s’ha mostrat satisfet perquè la resta de formacions han entès que calia oferir una resposta clara a l’independentisme. Ha confessat que si la independència no guanya la votació “acceptarem el resultat democràtic”. Oriol Junqueras ha respost als mitjans que ERC no renuncia a formar part del govern, ara que s’ha arribat a un acord per la consulta.

Des d’ICV-EUiA, Joan Herrera considera que la consulta és necessària per “desencallar la situació actual”. Reclama que la relació amb Espanya sigui d’igual a igual i deixa per més endavant decidir si des de la independència o el federalisme, “la consulta inicia el procés sobre quin estat volem”. Herrera ha avançat que el Parlament presentarà una proposició de llei perquè el Congrés dels Diputats autoritzi la consulta. També ha retret al PSC que “ha abandonat el socialisme catalanista” i que “no té cap argument per no estar en aquest acord”.

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha lamentat que la rapidesa de la negociació no ha permès consensuar l’acord amb les bases de la formació ni amb la societat. De la mateixa manera que ERC i ICV-EUiA, la CUP difereix en alguns matisos, “hi ha partits que se senten més còmodes i n’hi ha que ens hem sentit més incòmodes”. Tot i això, s’han sumat a la responsabilitat política de la resta de grups per assolir un acord majoritari. Ha valorat positivament que la pregunta inclogui el terme “independència”, una de les condicions que havien posat. Tot i això, alerta que pot generar un major conflicte a l’hora de negociar amb el Govern espanyol.

Els últims a comparèixer després de la reunió han estat Ramon Espadaler (UDC) i Jordi Turull (CDC). Espadaler ha destacat que les diverses formacions polítiques han posat per davant el que les uneix per arribar a un consens i ha elogiat el lideratge d’Artur Mas en el procés. Turull s’ha mostrat emocionat perquè “fem un pas importantíssim, fem història”.