Alberto Fernández ha passat de ser un gran aliat de l'alcalde a voler encapçalar l'oposició. L'últim acord pressupostari de Trias amb Esquerra ha dut el líder del PP ha aixecar la bandera del que ha anomenat la "tercera via". Un model alternatiu a aquest pacte i als tripartits d'esquerres. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Hi ha aquests dos blocs en els que nosaltres volem emergir com la tercera via. Ni independència ni més tripartits. Sinó una ciutat que aposta, des de la centralitat, per un clar compromís en favor de la pluralitat, de ser una capital de Catalunya però també una gran capital d'Espanya". Ara que té l'oportunitat amb la qüestió de confiança, Fernández Díaz descarta rotundament un pacte amb PSC i Iniciativa per desbancar Trias. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Jo no faig coses extranyes. Xavier Trias i CiU poden pactar amb Iniciativa, jo no puc pactar amb Iniciativa, i ho dic amb respecte". Ara bé, obre la porta a entendre's i modificar el pressupost si Iniciativa o un altre partit presenta una proposta que, diu, sigui bona per la ciutat. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Jo si a mi un grup, sigui qui sigui, de govern o oposició, fa una proposta que és bona per Barcelona. Jo sempre dic que per treballar per Barcelona sobren sigles polítiques i sobren esforços". Menys clar és a l'hora de dir què cal fer per evitar episodis de contaminació com l'actual. Només si hi ha amenaça per a la salut, diu, caldrà prendre decisions, sense concretar quines.

En una entrevista a ‘Les notícies de les 10’, Alberto Fernández Díaz ha explicat que veu a la ciutat tres vies. Una està representada, segons el líder del PP, per Xavier Trias i l’acord de pressupostos amb ERC “seguint la deriva independentista d’Artur Mas i Oriol Junqueras”. La segona, la representarien el PSC i Iniciativa, “un model d’esquerres que aspiraria a repetir els 30 anys de tripartits”. I la tercera, ha afegit Fernández Díaz, és la que representa el PP, “un model sense independència ni més tripartits, amb una ciutat que aposta per un compromís a favor de la centralitat, en què conviuen català i castellà amb absoluta normalitat”.

El líder dels populars a l’Ajuntament ha negat cap mena de pacte amb PSC i ICV-EUiA per presentar una moció de censura per desbancar l’alcalde, Xavier Trias, ara que està sotmès a una qüestió de confiança. “No faig coses estranyes”, ha dit. Fernández Díaz ha assegurat que el PP no pot pactar amb Iniciativa “com Iniciativa tampoc no pot pactar amb el PP; defensem models de ciutat absolutament diferents”. Tot i això, ha obert la porta a futures modificacions de crèdit al pressupost si altres partits de l’oposició fan propostes “bones per a Barcelona”. “Per treballar per Barcelona sobren sigles polítiques i sobren esforços”, ha sentenciat.

Alberto Fernández ha reiterat el rebuig al pressupost municipal per a 2014 perquè inclou partides en les àrees de Cultura i Presidència “que reafirmen l’aposta del govern per la independència”. No obstant, el president del Grup Municipal del PP ha deixat oberta la possibilitat de donar suport a la nova societat mixta d’aparcaments amb què el govern vol aconseguir finançament per a pisos socials. “El nostre posicionament és decisiu: si és bo per a Barcelona hi donarem suport”, ha dit Fernández Díaz, que ha assegurat que estan en espera de rebre resposta del govern a les al·legacions que hi van presentar.

En la mateixa entrevista, el president del Grup Municipal del PP ha criticat el simposi Espanya contra Catalunya, que organitza des d’aquest dijous a Barcelona el Centre d’Història Contemporània. “Quan introdueixes el contra, ja no parles que som diferents, sinó que estem uns contra els altres, i a mi això em recorda a temps de passat en què uns anaven contra els altres i els altres contra els uns”, ha declarat.