En la inauguració, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha assegurat que les jornades no tenen cap pretensió d’imposar res i ha lamentat que hi hagi dirigents polítics que “vulguin utilitzar la història” per guanyar unes posicions que no van aconseguir a les urnes.

En el discurs, Homs ha volgut distingir entre la societat espanyola i les institucions, amb les quals ha estat especialment dur perquè considera que la polèmica al voltant del títol del simposi no és més que una excusa. “El que molesta de veritat és la possibilitat de conèixer la nostra història col·lectiva”, ha dit.

Sobre el debat sobre el títol també n’ha parlat el director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés, que ha assumit “en exclusiva” la responsabilitat d’haver-lo escollit. Al seu torn, el conseller ha fet una crida a no convertir la història “en una mena de roc per tirar-se’l pel cap” ni per “legitimar cap intent de millorar la situació política”.

Homs ha volgut tancar així la polèmica que s’ha generat al voltant del simposi i del títol. Les protestes, però, no només han arribat de l’àmbit polític. A les portes de la seu de l’IEC una desena de manifestants han portat banderes catalanes i espanyoles i pancartes amb el lema “Els nacionalistes estan bojos”.

El conseller de la Presidència ha defensat la condició acadèmica de la trobada. El simposi durarà tres dies i, segons es pot llegir al programa, l’objectiu és analitzar amb criteris històrics les conseqüències de l’acció política “gairebé sempre de caràcter repressiu” de l’Estat espanyol en relació amb Catalunya. Hi participaran historiadors, economistes, sociòlegs i lingüistes.