No és el primer cop que l’alcalde manifesta el seu suport personal al procés sobiranista. De fet, va participar a la Via Catalana i també a la manifestació independentista de la Diada de l’any passat. Però ara que els partits sobiranistes negocien la data i la pregunta que se sotmetria a votació en aquesta consulta d’autodeterminació, Xavier Trias, en una entrevista amb l’agència Efe, s’ha esforçat a tornar a deixar clara la seva posició, que assegura que comparteixen molts catalans. “No sóc independentista però votaré independència, perquè el pitjor que ens pot passar és quedar-nos com estem”, ha afirmat.

Trias ha qualificat d'”inversemblant” l’ofec financer de Catalunya per part de l’Estat, que no dota la Generalitat d’un finançament regular adequat i després li presta diners amb interessos. També ha dit que la falta de respecte del Govern espanyol per la llengua i la cultura catalanes és, en alguns casos, “insuportable”. És per tot això que Catalunya -ha dit l’alcalde i dirigent de CiU- “ha de moure fitxa” i això és el que està fent. Trias creu que la pilota és ara “a la teulada de l’Estat”, tot i que no n’espera gaire perquè considera que a la resta d’Espanya no s’està entenent el que passa a Catalunya.

Quan falten pocs dies perquè expiri el termini del 31 de desembre per pactar la pregunta i la data de la consulta sobiranista, Trias s’ha mostrat convençut que hi haurà consens entre CDC i UDC, i que el president de la Generalitat, Artur Mas, clourà amb èxit la negociació respecte a això amb els altres partits que estan d’acord amb la celebració de la consulta. “La persona que ha de tancar el tema és el president i un partit seriós ha de donar-li confiança, al president”, ha apuntat l’alcalde, sense voler manifestar quina pregunta desitjaria ell.