(EFE) L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, descarta revisar el Pla d’allotjaments turístics, que veta nous hotels al centre de la ciutat, tot i que està “obert a parlar d’alguna excepció” en cas d’establiments de poques habitacions en edificis singulars del nucli antic, com reclama el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos. Collboni ha precisat que s’obre a estudiar excepcions perquè “treballem a favor de la qualitat“.

El nou alcalde ha fet aquestes declaracions en una entrevista a l’agència EFE, en què també ha subratllat que “la ciutat té un límit” a la càrrega turística i que, com es va fer en la legislatura anterior, l’Ajuntament continuarà lluitant, per exemple, contra els pisos turístics il·legals. Ara bé, “el criteri general és que no s’incrementaran les places hoteleres al centre de la ciutat perquè som al límit òptim i a les zones no tensionades encara es pot construir”.

“No” a tocar el plantejament hoteler

“El criteri d’aquest govern no serà augmentar la càrrega turística. No serà revisar un planejament hoteler, que és correcte”, ha remarcat Collboni pel que fa al Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT). L’alcalde ha recordat que a la ciutat de Barcelona encara s’hi poden fer 4.000 places hoteleres a les zones 3 i 4, fora del centre, i ha vaticinat, per exemple, que quan s’acabi la construcció de l’estació intermodal de la Sagrera, i com passa en aquests contextos urbanístics, el més probable és que s’hi construeixi algun hotel a l’entorn.

Rebaixar el nombre d’escales de creuers

Respecte als creuers, l’alcalde socialista ha dit que “respectarà” l’acord institucional que el 2018 van assolir la seva predecessora, Ada Colau, i el Port de Barcelona per concentrar les set terminals de creuers al Moll Adossat, el més allunyat del centre de la ciutat.

També ha explicat que per augmentar la qualitat de les visites dels creueristes treballarà a favor que Barcelona sigui base de creuers i de rebaixar les escales dels vaixells que només permeten visites d’hores a la ciutat.

“Flexibilitzar” la mesura del 30 % amb el suport d’ERC i Junts

Sobre les converses que el govern municipal obrirà al setembre, Collboni ha explicat que no només s’abordarà el pressupost per al 2024, sinó també iniciatives que han d’anar necessàriament al ple, com la de “flexibilitzar” la mesura de la reserva del 30 % de promocions d’habitatge per a protecció social amb l’objectiu d’afavorir la generació d’oferta d’habitatge privat i públic.

Segons Collboni, permetent que la reserva física es pugui substituir per un pagament, es desbloquejaria la inversió privada en construcció d’habitatge, i amb els recursos d’aquest 30 % l’Ajuntament podria comprar solars o edificis dins de la ciutat per fer habitatge assequible per als joves.

Collboni ha revelat que espera tirar endavant aquesta iniciativa amb el suport d’ERC i Junts, ja que els comuns s’hi oposaran, al ple del setembre, de manera que serà una de les primeres mesures del seu mandat.