Xavier Trias
Foto: Blanca Blay (ACN)

Després de les eleccions municipals del 28 de maig i abans del ple d’investidura, el 44,5 % dels barcelonins creia que qui havia de ser el proper alcalde de Barcelona era Xavier Trias (TriasXBCN). Això suposa gairebé la meitat dels enquestats en el Baròmetre semestral de l’Ajuntament. Ara bé, dies després de les entrevistes, el socialista Jaume Collboni va acabar sent investit gràcies als vots del PSC, BComú i el PP. En aquest cas, dies abans de l’elecció de l’alcalde, el 18,3 % dels barcelonins creia que Collboni era qui havia de governar la ciutat.

En el cas d’Ada Colau (BComú), el 12,7 % dels enquestats creia que ella havia de revalidar l’alcaldia. Els percentatges baixen molt notablement en el cas de la resta de líders municipals: el 2,1 % per a Ernest Maragall (ERC), el 0,5 % per a Daniel Sirera (PP) i el 0,3 % per a Gonzalo de Oro (Vox). Ara bé, un de cada cinc barcelonins (21,2 %) deia no saber o no va voler contestar aquesta pregunta.

Quin partit o partits havien de formar el govern?

“Tenint en compte els resultats d’aquestes eleccions, vostè quin partit o coalició de partits creu que hauria de formar el govern municipal?“. Aquesta és una altra de les preguntes que es van formular durant les entrevistes en el marc del Baròmetre semestral abans de la sessió d’investidura. En aquest cas, els barcelonins preferien un govern en solitari de Xavier Trias (14,7 %) abans que un tripartit d’esquerres entre PSC, BComú i ERC (13,4 %) o un de Trias amb el PSC (9,1 %).

Cal recordar que en el moment de l’enquesta hi havia un acord de govern entre TriasXBCN i ERC que, finalment, va quedar en paper mullat perquè Collboni va aconseguir els vots necessaris en la investidura. En aquest cas, el 6,5 % dels barcelonins creia que aquesta coalició havia de governar Barcelona.

Les entrevistes del Baròmetre semestral s’han fet a un total de 808 persones residents de Barcelona i amb dret a vot a les eleccions municipals.