barometre semestral juliol 2023

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i l’exalcaldessa, Ada Colau, suspenen en la valoració que els barcelonins fan dels líders municipals. Així ho conclou l’últim Baròmetre semestral de l’Ajuntament de Barcelona, difós aquest dilluns. El socialista ha obtingut un 4,6 i Colau una qualificació lleugerament inferior, un 4,5. Només hi ha dos líders al consistori que aproven segons la valoració ciutadana: Xavier Trias (de TriasXBCN, que obté un 5,3) i Ernest Maragall (d’ERC, amb un 5,1).

Ada Colau suspèn des de l’enquesta del desembre del 2019, si bé millora la nota d’ara fa un any, quan va obtenir un 4,1. En canvi, l’ara alcalde Jaume Collboni baixa lleugerament: del 4,7 d’ara fa un any al 4,6 actual.

Les qualificacions més baixes se les emporten els líders municipals del PP i Vox, els altres dos partits amb representació al consistori. El popular Daniel Sirera obté un 2,9 de nota i Gonzalo de Oro, un 1,4.

El 20 % dels enquestats no coneix Collboni

Una altra dada interessant del Baròmetre és sobre el grau de coneixement que tenen els enquestats sobre els líders municipals. El 20,7 % diu no saber qui és Jaume Collboni. El percentatge és molt més alt si ens fixem en el líder de Vox Gonzalo de Oro (el 77,4 % diu no conèixer-lo) o el del PP (49,4 %). En canvi, només l’1 % diu no conèixer Ada Colau. En el cas de Xavier Trias, el percentatge de desconeixement és del 7,3 i en el del republicà Ernest Maragall, del 12,3.

El Baròmetre va fer-se entre les eleccions municipals del 28 de maig i la investidura de Jaume Collboni. Aleshores, la gestió de l’Ajuntament de Barcelona, encara en mans del govern dels comuns i socilistes, era dolenta o molt dolenta per al 42,7 % dels enquestats, força igualat amb els que consideren que era bona o molt bona (42,4 %).

Per elaborar el Baròmetre s’han fet 808 entrevistes a residents i empadronats a Barcelona majors de 18 anys amb dret a vot el 28-M.