El primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya, Salvador Illa, ha valorat aquest dilluns els resultats de les eleccions generals, que donen la victòria als populars tot i que no arriben a la majoria absoluta amb els vots de Vox. Després de l’executiva del partit, Illa ha assegurat que els resultats demostren “Espanya plural” i que podria formar-se un govern d’alternativa amb PSOE, Sumar i partits independentistes catalans. En aquest sentit, ha demanat que “tothom estigui a l’altura” per investir Pedro Sánchez, interpel·lant directament Junts, que ha expressat que no veu “ara mateix” l’opció de donar suport a la investidura de Pedro Sánchez.

Alhora, Illa ha dit que, de moment, no ha tingut cap contacte amb Junts i ha volgut destacar que a Alemanya i a França els resultats es llegeixen com a “històrics” o de “punt d’inflexió”.

Aposta pel diàleg

Illa ha assegurat que aposta pel diàleg per arribar a una entesa amb els partits que podrien donar suport a una presidència socialista. El líder dels socialistes catalans ha explicat que aniran “pas a pas” en el diàleg amb els partits, i ha evitat posicionar-se sobre la possibilitat d’anar a Waterloo a parlar amb l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Ara bé, ha advertit “que tothom ha de ser conscient del que es pot fer i del que no” referint-se a la celebració d’un referèndum.

Illa ha reivindicat els resultats dels socialistes a Catalunya i ha afirmat que “la ciutadania ha expressat en quina direcció vol que anem”.

“S’ha de respectar l’estat de dret”

Sobre la detenció de l’eurodiputada de Junts Clara Ponsatí aquest dilluns a Barcelona ha assegurat que s’ha de respectar l’estat de dret perquè és la “pedra angular de tota democràcia”.