La funerària pública, un projecte del govern d’Ada Colau que havia quedat encallat, pren un rumb nou amb l’objectiu de rebaixar el preu dels enterraments. L’executiu municipal ha plantejat ara la construcció de tres tanatoris públics a Barcelona que tindrien entre 20 i 26 sales de vetlla. La idea suposa un canvi respecte de la proposta inicial, que en preveia només un amb sis sales, una xifra que tota l’oposició qualificava d’insuficient i que, per això, el projecte va caure del ple en dues ocasions.

Segons ha detallat la CUP aquest divendres, els tres tanatoris es volen construir en terrenys municipals propers als cementiris de Sant Andreu, el Poblenou i Montjuïc i estarien enllestits entre el 2020 i el 2022. En el de Sant Andreu i el Montjuïc hi hauria entre sis i vuit sales, mentre que al del Poblenou se’n preveuen vuit o 10. Per a tots tres caldria una inversió 15,9 milions d’euros.

El regidor de Presidència, Eloi Badia, ha confirmat que hi ha l’opció de construir “tres tanatoris de proximitat” o bé un de sol que agrupi la vintena de sales. “Totes dues propostes són viables”, ha afirmat. Badia ha dit que la intenció és portar al ple de febrer la creació del servei i que després caldrà concretar el projecte. Mentre no hi hagi els tanatoris públics, el regidor ha dit que es pot posar en marxa el servei amb els enterraments a 1.800 € sense sala de vetlla que es van pactar amb ERC.

Recuperació de tanatoris en concessió

L’acord amb la CUP, com va avançar aquest dijous al ‘bàsics’, de betevé, la candidata Anna Saliente, recull que l’Ajuntament recuperarà la gestió dels tres tanatoris de titularitat pública que ara opera Mèmora quan en venci la concessió. El de les Corts i el de Collserola acaben la concessió el 2048, i el de Sant Gervasi ho fa el 2054. “És una aposta a llarg termini, però per avançar que la mort no sigui un negoci per a alguns, calen passos ferms des de ja”, ha dit Maria Rovira (CUP).

PSC i ERC reclamen rigor al govern

El líder municipal del PSC, Jaume Collboni, ha ironitzat sobre “la revifada” de temes que el govern Colau reprèn al final del mandat, com el tramvia o la funerària. “És una broma de mal gust, exigim rigor”, ha sentenciat Collboni que ha preguntat quin benefici aporta el pacte de Colau amb la CUP per a la funerària. El PSC vol saber l’impacte que tindrà el projecte en els treballadors actuals de Serveis Funeraris i s’ha mostrat obert a dialogar amb Eloi Badia si així ho vol el govern.

En una roda de premsa posterior, Badia ha dit que es vol portar la creació de la funerària pública al ple de febrer i que ja compta amb els suports de la CUP i els dos regidors no adscrits. El regidor de Presidència ha reclamat els vots del PSC perquè “el projecte el vam treballar amb ells”.

En un comunicat, el portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha dit que ningú no s’ha posat en contacte amb ells per explicar la nova proposta. “És entre sorprenent i incomprensible”, ha afirmat Coronas, que ha reclamat rigor i ha anunciat que no votaran “cap decisió de política ficció”. ERC va reclamar aquest dimecres que el govern porti a votació l’acord per oferir enterraments a baix cost als cementiris municipals.