ELOI BADIA, regidor de Presidència: "A una qualitat indiscutible som capaços de posar un preu més baix. Calculem que podem arribar a baixar un 30 % els preus actuals i, per tant, això ens ha d'ajudar perquè tot el sector pugui posar aquests preus damunt la taula."

Per Eloi Badia, “Barcelona no té un problema en la qualitat dels serveis funeraris, però se n’ha de millorar els preus“. Segons dades municipals, un enterrament a la ciutat costa 6.500 € de mitjana, mentre que el cost mitjà estatal està poc per sobre de la meitat, 3.600 €. Per això, l’Ajuntament ha anunciat que crearà una empresa funerària pública per “acabar d’obrir el mercat i fomentar la competència”.

També es construirà un tanatori municipal que està previst que operi de cara a l’any 2019 i que el govern preveu que rebaixi el preu dels enterraments sense baixar-ne la qualitat: “A una qualitat indiscutible som capaços de posar un preu més baix. Podem arribar a baixar un 30 % els preus actuals”, ha sentenciat Badia. Es desconeix la ubicació del futur equipament i, ara per ara, es descarta fer més crematoris perquè “les instal·lacions que té la ciutat ja estan donant resposta”.

Fins que no es creï la nova empresa, l’Ajuntament es desfarà del 15 % d’accions que té de Serveis Funeraris de Barcelona i preveu ingressar prop de 30 milions d’euros d’aquesta venda. Durant els propers mesos, també es modificaran les ordenances de serveis funeraris i de cementiris amb l’objectiu de “donar resposta a les diferents realitats”, tant religioses com de models familiars.

Incertesa entre els treballadors de Serveis Funeraris

Una representació del Comitè de Treballadors de Serveis Funeraris de Barcelona ha preguntat al regidor Eloi Badia de quina manera els afectarà l’entrada de l’empresa municipal al mercat, amoïnats per si s’haurà de reduir personal. Badia ha respost que no es posa la viabilitat en risc i ha afirmat que “econòmicament no hi ha cap justificació possible”. També ha recordat que el funerari és un mercat liberalitzat i que, sigui de titularitat pública o privada, poden crear-se noves empreses i l’Ajuntament no té “cap capacitat per parar aquest fet”.