Sigui quin sigui el color polític, quan s’acosten eleccions municipals els governs de la ciutat premen l’accelerador per inaugurar equipaments o presentar projectes futurs. El calendari mana i s’activa el compte enrere per tallar la cinta abans de la convocatòria oficial dels comicis. Si no, la llei electoral pot pesar com una llosa:

“Durant el període electoral queden prohibits els actes d’inauguració d’obres o serveis públics o projectes d’aquests”

El període electoral s’activa quan es publica la convocatòria oficial d’eleccions al Butlletí Oficial de l’Estat, 54 dies abans de les votacions. En el cas de les eleccions municipals del proper 26 de maig, hi ha temps per presentacions i inauguracions fins al dia 2 d’abril.

El govern d’Ada Colau té diverses obres a punt d’enllestir que podrà fer lluir abans de la publicació de la convocatòria, com la urbanització del Parc de les Glòries, el primer tram de reforma de la Meridiana i tres obres previstes dins el Pla de barris, com les escales mecàniques que actualment s’estan construint al barri de la Teixonera.

Però a ningú no se li escapa que en les darreres setmanes l’alcaldessa ha accelerat l’activitat: s’ha inaugurat el nou centre LGTBI, ha anunciat el dentista municipal i ha començat la substitució del Bicing. També des d’ara i fins al mes de maig està previst que comencin les obres de set obres previstes també dins el Pla de barris.

Inauguracions amb Trias

L’antecessor a Colau també va accelerar el ritme abans de les eleccions del maig del 2015. Xavier Trias va poder reivindicar, per exemple, la reforma de la Diagonal, l’enderroc simbòlic d’un mur a la presó Model i la museïtzació del búnquers antiaeris del turó de la Rovira, aquesta última presentació a 54 dies de les eleccions, el dia en què es va publicar el decret electoral.

Però Trias va anar una mica més enllà, i així li ho va fer saber la Junta Electoral. L’endemà de la passejada pel turó de la Rovira va presentar el nou cos d’agents cívics, ja en període electoral. I també va fer una visita d’obres al Mercat del Ninot que va acabar en mans de l’organisme que vetlla pel compliment de la llei electoral. La junta va amonestar Trias per fer “propaganda” fora de termini, a 39 dies de les votacions.

Inauguracions amb Hereu

L’alcalde Jordi Hereu també va fregar el límit amb les inauguracions. Per exemple, la nova seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona a l’edifici Fòrum es va presentar en societat el cap de setmana abans d’entrar en vigor la prohibició, va ser a 56 dies de les eleccions del maig del 2011. I poc li va faltar per passar-se de termini amb la posada de llarg de La Central del Circ i de la reforma del passeig de Sant Joan en el tram més proper a l’Arc de Triomf.

Però la precampanya d’Hereu no es va deslliurar de la polèmica. L’oposició va mostrar la seva disconformitat amb l’exposició “Barcelona direccions”, que l’exalcalde va muntar a tocar del Museu del Disseny a quatre mesos per les eleccions, i en què s’explicaven els plans de futur de la ciutat. Quan faltava menys per als comicis, també va despertar suspicàcies un suplement publicitari encartat a ‘La Vanguardia’ i ‘El Periódico’ dedicat als quatre anys del Bicing i que incloïa una entrevista amb Hereu.