ERC de Barcelona vol donar un nou intent a la funerària pública, projecte estrella del govern d’Ada Colau que no ha prosperat. Reclamen que es porti al ple l’acord que van tancar l’any passat per oferir enterraments a 1.800 € sense sala de vetlla (despeses de cementiri a banda). El govern municipal volia dur l’acord al ple de febrer del 2018, però la falta d’entesa amb el PSC va deixar l’expedient al calaix.

“Els barcelonins volen enterrar a preus raonables els seus familiars i amics”, ha afirmat el portaveu d’ERC, Jordi Coronas, que ha criticat “la incapacitat” del govern Colau per tancar acords en temes que s’havia compromès. Coronas ha explicat que el 14 de febrer es fan a Barcelona unes jornades sobre serveis funeraris i ha alertat que el govern les vulgui utilitzar per fer “un anunci electoral”.

La funerària pública, un projecte tocat

El govern de Colau va presentar el projecte de la funerària municipal el novembre del 2016 i, des d’aleshores, ha topat amb diversos contratemps. La intenció inicial era portar-la a votació al ple d’abril del 2017, però va caure de l’ordre del dia aquell mes i també al novembre per falta de suports. Els grups no compartien que un sol tanatori públic amb sis sales de vetlla, com pretenia el govern, fos suficient per rebaixar els preus.

El gener del 2018, ERC va pactar amb Colau enterraments a 1.800 euros sense sala de vetlla. El servei l’oferiria Cementiris de Barcelona en les mateixes instal·lacions dels cementiris municipals. Pretenia ser una avantsala de la futura funerària pública, en espera de construir un tanatori municipal. El PSC veia bé aleshores reduir el preu dels enterraments, però tenia dubtes sobre el projecte. Fonts municipals diuen que seguiran treballant perquè la funerària prosperi.