L’acte ha començat a les 19.30 h a una plaça de Sant Jaume que s’ha omplert de persones que han demanat l’alliberament de Junqueras i Forn. Amb el lema “Ni presó ni exili: llibertat”, s’hi han pogut sentir crits de “llibertat presos polítics”.

L’acte ha comptat amb intervencions dels familiars i dirigent del PDeCAT, Xavier Trias, i d’ERC, Alfred Bosch, que han llegit una carta escrita conjuntament per Junqueras i Forn des de la presó. El president del Parlament, Roger Torrent, també ha participat en l’acte. En la seva intervenció, Torrent ha acusat l’estat d’injust i s’ha preguntat “quin delicte suposa posar urnes”.

D’altra banda, les entitats sobiranistes ANC i Òmnium Cultural s’han referit estat espanyol com un estat “que intenta transmetre la por en mestres, cantants, escriptors i periodistes”. A més, han demanat als catalans “que es mantinguin ferms en al seva defensa dels drets i llibertats”. Per la seva banda, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha dit que “no hem pogut acostumar-nos ni un segon a la seva absència” i ha assegurat que cada minut que els líders independentistes segueixen empresonats sumen temps “al comptador de la vergonya”. Per la seva banda, el vicepresident de l’ANC, Pep Cruanyes, ha dit que “no podem acceptar ni normalitzar el seu empresonament”. 

El 2 de novembre l’Audiència Nacional va enviar l’aleshores vicepresident del govern i set consellers a la presó. Després de prendre’ls declaració com a investigats pel procés sobiranista, va decretar-ne presó preventiva sense fiança, amb l’argument que hi havia risc de fuga i de reiteració delictiva.

Ha passat mig any i Oriol Junqueras i Joaquim Forn són els dos que han continuat privats de llibertat de forma ininterrompuda. Els altres consellers van sortir de la presó el 4 de desembre, per decisió del jutge del Suprem Pablo Llarena, però tres mesos i mig després, el 24 de març, Turull, Rull, Romeva, Bassa i Forcadell hi van tornar a entrar.

Concentració a Interior per homenatjar Forn

Aquest dimecres al matí ja hi ha hagut una primera mobilització per l’alliberament dels presos. Un grup de persones s’han concentrat a l’exterior de la conselleria d’Interior, en suport al conseller destituït Joaquim Forn. La seva dona, Laura Masvidal, s’ha sumat a l’acte i ha agraït les mostres de solidaritat. “És Quim Forn el nostre conseller”, han cridat els manifestants.

La dona de Junqueras trenca el silenci

Per primera vegada en aquest mig any, Neus Bramona, parella d’Oriol Junqueras, ha trencat el silenci. En una entrevista a RAC1, ha denunciat que els empresonats són “ostatges del Govern espanyol i de la justícia espanyola“. “L’Estat s’està inventant uns delictes que no existeixen”, sosté, i afegeix que la presó preventiva és excessiva.

La setmana passada, Junqueras va demanar al jutge que el traslladi a algun centre penitenciari català. La seva dona ha insistit que tenir-lo tancat a més de 600 quilòmetres de casa vulnera els drets dels seus fills, els d’ell i també els d’ella. “Estàs privant els nens dels seus drets fonamentals de viure en família. I, a més, està en presó preventiva. Això no hauria de passar”, ha denunciat Bramona, que no perd l’esperança que l’acostin a Catalunya, tot i que no hi confia.

Sobre la formació de govern, Bramona creu que ajudaria els que són a la presó. “Fa temps que hauríem de tenir govern. L’hauríem d’haver format tan ràpid com fos possible“, ha conclòs.

Vista el 9 de maig per a Forcadell, Bassa,Turull, Rull i Romeva

El Tribunal Suprem a citat a declarar el 9 de maig Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Carme Forcadell per debatre el recurs que van presentar contra el reingrés a la presó. Compareixeran davant la Sala d’Apel·lacions, excepte Dolors Bassa, que ha decidit que només hi vagi el seu advocat. Aquesta podria ser l’última oportunitat dels líders sobiranistes per debatre la seva llibertat abans d’anar a judici.

Actes de suport a Anna Gabriel

El col·lectiu Sallent Responilla campanya ‘Free Anna Gabriel’ han presentat aquest dimecres una doble jornada de música i actes polítics d’homenatge a Anna Gabriel al seu poble, Sallent, el proper cap de setmana. Els beneficis que es recaptin al festival ‘La resposta’ que s’hi organitzarà es destinaran a una caixa de resistència de Gabriel, exiliada a Suïssa. Durant la presentació les periodistes Gemma Garcia i Natza Farré, la periodista i dona de Jordi Cuixat, Txell Bonet, i Gemma Codina, portaveu de Sallent Respon, han defensat el retorn de la cupaire a Catalunya i han denunciat la repressió de l’estat espanyol.