Albert Rivera va compartir ahir una notícia publicada al diari ‘El Mundo’ en què es veu una fotografia de cadascun dels nou professors de l’Institut el Palau de Sant Andreu de la Barca que han estat denunciats per la fiscalia per un suposat delicte d’odi per haver assenyalat fills de guàrdies civils després de les actuacions policials de l’1-O. L’article mostra les cares dels docents sense tapar, els seus noms i cognoms i algunes dades de les seves vides personals. En el seu tuit, Rivera acompanya la fotografia d’aquest text: “Els mestres separatistes que van assenyalar públicament fills de la Guàrdia Civil a Catalunya. La fiscalia els investiga per delictes d’odi, però el Govern d’Espanya diu que no els obrirà expedient. Amb covardia no es venç mai el nacionalisme“.

La publicació del president de Ciutadans ha despertat nombroses reaccions a les xarxes. Un dels primers a condemnar aquest missatge va ser el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello. A través del seu compte de Twitter, retreu a Rivera que assenyali els professors per atiar l’odi només “per un grapat de vots”. Pisarello replica al missatge del líder de Ciutadans, però difuminant les cares dels professors, i adjunta les amenaces que els docents han rebut a Facebook després que se n’hagi fet pública la identitat.

També el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha criticat el tuit de Rivera. En una primera piulada assegura que “el nacionalisme de Ciutadans fa por” i recorda que el feixisme a Espanya també es va alçar assenyalant els mestres republicans. En un segon missatge, Asens diu que el comentari vulnera la presumpció d’innocència i el dret a la intimitat dels mestres i demana a la justícia que hi actuï.

USTEC-STEs creu que es vol “desestabilitzar l’escola catalana”

El sindicat majoritari d’ensenyament USTEC-STEs ha criticat tant el tuit d’Albert Rivera com l’article d”El Mundo’. “L’objectiu de la notícia és posar el focus en els valors de l’escola catalana, que intenta educar amb democràcia i amb valors pacífics”, assegura el coordinador del sindicat, David Córdoba. En aquest sentit, creu que volen “desestabilitzar” un model educatiu que considera un èxit.

USTEC-STEs defens la labor dels docents de l’Institut el Palau que van parlar del referèndum de l’1 d’octubre amb els alumnes. “Si l’1-O passen coses que es poden dir que són violentes, és normal que l’alumnat estigui inquiet i pregunti, i que el 2 d’octubre se’n parli”, diu Córdoba.

Josep Lluís de Alcázar és l’únic professor del claustre que ha parlat públicament del conflicte. El també delegat sindical de la CGT defensa la labor dels docents i assegura que hi ha un informe d’Inspecció d’Ensenyament que els exculparia. “Per què s’està amagant aquest informe d’Inspecció, quan a nosaltres ens han confirmat que l’informe diu que no hi ha cap indici? Quin interès té el senyor Méndez de Vigo de no fer públic l’informe de la seva inspecció?”, ha dit. L’informe és d’Ensenyament, però el professor assegura que és l’Estat qui coordina la inspecció perquè s’està aplicant l’article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya.

Un compte de Twitter, un de Facebook i etiquetes de suport 

L’allau de reaccions contra el tuit d’Albert Rivera a les xarxes ha estat una constant. De fet, s’ha creat un compte de Twitter en suport dels mestres de l’Institut el Palau, @9delpalau, un altre de Facebook, facebook.com/9delpalau, i també l’etiqueta #9delpalau. Entre els suports que han rebut els nou docents hi ha el d’entitats com l’ANC.

Precisament des d’aquest compte de suport han denunciat que han aparegut pintades a les parets de l’Institut el Palau amb els noms i cognoms dels professors investigats i en què se’ls qualifica de nazis. Al llarg del matí s’han retirat els missatges al mur del centre.

La publicació d’Albert Rivera està generant moltes crítiques a les xarxes socials. Els usuaris rebutgen el seu tuit amb el missatge “Jo també soc docent d’El Palau” i amb l’etiqueta #9delPalau.

Per la seva banda, Ciutadans s’ha mostrat aliè a totes aquestes reaccions. Asseguren que ells també han viscut escarnis, tant a domicilis com a les seus dels partits. La diputada de la formació taronja Lorena Roldán recorda que s’estan investigant els fets, i demana als partits independentistes i també a Podem que condemnin aquest tipus d’actuacions, en referència a l’actitud dels mestres.