No hi guanyem res, sense fer govern i, en canvi, arrisquem molt per tornar a la mateixa situació en el millor dels casos. No entenc quin sentit té que malbaratem el resultat del 2-1D“. Aquesta és una de les respostes d’Oriol Junqueras en una entrevista per escrit a Catalunya Ràdio, des de la presó d’Estremera, en què afegeix que tots els líders sobiranistes presos amb qui ha parlat estan d’acord en la necessitat de formar govern.

Després que, en alguna ocasió, Carles Puigdemont hagi apuntat que tampoc no seria un drama haver de repetir els comicis, Junqueras insisteix que “quan has guanyat un partit en unes circumstàncies molt difícils, el que és important és aprofitar-ne el resultat”. Subratlla que “no hi guanyem res perpetuant el 155“. Per això fa una cria a “recuperar les institucions”, tot i que admet que aquest serà només “un primer pas” i que caldrà fer-ne més.

Invitació a la CUP

Per poder tirar endavant la investidura, el bloc sobiranista necessita com a mínim 66 vots, que ara mateix estan garantits si Puigdemont i Comín poden mantenir el vot delegat. Però si aquests vots quedessin suspesos cautelarment pel Tribunal Constitucional, com demana Ciutadans en el recurs d’empara que té previst presentar els propers dies, JxCat i ERC tornarien a dependre de la CUP.

En aquest context, Junqueras insta els cupaires a “decidir si volen ser part de la solució. Si volen sumar i ajudar”. La invitació la fa extensiva a Catalunya en Comú-Podem, que des del principi manté que votarà en contra de qualsevol candidat que proposi JxCat. El líder d’ERC creu que els comuns “s’han de sumar desacomplexadament a la defensa dels drets i les llibertats davant l’autoritarisme i la regressió democràtica”.

Qüestiona la justícia espanyola

Oriol Junqueras es mostra crític amb la justícia espanyola i amb l’ús que creu que se’n fa per abordar un “problema polític”: “Jutgen idees, jutgen la voluntat popular. Resoldre les discrepàncies polítiques a cop de Codi Penal no ajuda a resoldre res, no facilita res i ho enquista tot”, condemna el president d’ERC. Per ell, el fet que jutges d’altres països posin en dubte el delicte de rebel·lió és prou eloqüent: “Quan tot Europa contradiu les teves decisions és que vas en direcció contrària. I quan vas en direcció contrària t’has de preguntar si no ets tu el que no va bé i no pas tots els altres”, conclou.

El líder republicà sap que aquesta no serà “una legislatura ordinària perquè les circumstàncies no ho són”. Creu que una de les tasques principals haurà de ser “una defensa dels drets civils i polítics del conjunt dels ciutadans, amb la creació d’una oficina, i aturar la involució democràtica que estem patint”.