L’Àrea Metropoliana (AMB) ha obert un expedient sancionador a Aigües de Barcelona per falta de transparència. L’entitat assegura que fa dos anys que sol·licita a l’empresa informació comptable, sobre les inversions, el detall de les tarifes o els sous dels directius però que no n’ha obtingut cap resposta. Per això, el vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, Eloi Badia, considera que l’empresa menysté l’Administració i que hi té “una actitud deslleial”.

Badia defensa que la informació que demanen a l’empresa és necessària, per exemple, per decidir les tarifes de l’aigua. “Hi ha un ofegament i una obstrucció a l’administració pública”, ha sentenciat el també regidor d’Aigua i Energia, que sosté que tant l’AMB com la ciutadania “tenen dret a saber els costos que hi ha darrere el rebut de l’aigua”.

L’expedient sancionador es basa en un incompliment “molt greu” de la llei de transparència de la Generalitat. Aigües de Barcelona té ara sis mesos per respondre la petició d’informació que li fa l’Àrea Metropolitana. En cas contrari, la llei preveu com a possibles sancions una multa d’entre 6.000 i 12.000 euros, la suspensió de contractes amb l’Administració durant sis mesos o la inhabilitació per ser beneficiaris d’ajuts públics.

Aigües de Barcelona es defensa

Fonts d’Aigües de Barcelona asseguren que l’empresa ha contestat tots els requeriments que se li han fet dins els terminis establerts. Les mateixes fonts expliquen que una auditoria externa recent els avala la feina feta en transparència. En aquest sentit, recorden que al web de l’empresa tenen un portal de transparència on hi ha diversa informació, com ara els sous dels directius, informació comptable o el pla d’inversions. Informació que, segons l’empresa, va més enllà del que els obliga la llei.

Pugna oberta per la gestió de l’aigua

L’expedient sancionador suma un capítol més en la pugna entre Aigües de Barcelona i l’AMB per la gestió de l’aigua, que el govern d’Ada Colau vol que sigui pública. A l’octubre, la justícia va desestimar dues querelles de l’empresa contra el regidor Eloi Badia.

Aigües de Barcelona és una societat mixta en què Agbar hi té el 70 % de l’accionariat, CriteriaCaixa el 15 % i l’AMB el 15 % restant. El 2016, el TSJC va declarar nul·la la concessió del servei d’aigua que s’havia fet el 2012 a l’empresa, sentència que ara s’està pendent que el Tribunal Suprem confirmi o no. La decisió marcarà la gestió del servei.

Comparteix a: