L’Ajuntament de Barcelona s’ha querellat contra el jutge militar que va enviar al garrot vil a Salvador Puig Antich. Segons ha avançat ‘El Punt Avui’ aquest dijous, el consistori ha formalitzat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una denúncia en què s’acusa Carlos Rey, el jutge que va redactar i signar la sentència del consell de guerra el 1974, d’un delicte de lesa humanitat. Segons publica el rotatiu, l’escrit es fonamenta en les irregularitats que va tenir el judici contra el jove llibertari. Ara la sala d’admissions del TSJC haurà de decidir si l’admet a tràmit o no.

Segons ha pogut saber betevé, la querella consta de 400 pàgines. El govern municipal ja va anunciar que la presentaria fa un any i mig. Aleshores, el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, va dir que “el seu assassinat és una de les pàgines més negres de la història; un crim que concentra la brutalitat del que va ser el règim franquista a Barcelona i Catalunya”.

L’Ajuntament ha destinat 32.065 € —IVA inclòs— a l’estudi, preparació i redacció de l’escrit de la querella criminal pels presumptes delictes comesos en el procés penal en què es va condemnar a mort Salvador Puig Antich.

No és un cas aïllat

La mort de Puig Antich és el primer cas que l’Ajuntament porta per iniciativa pròpia als jutjats. Tot i això, el consistori ja s’ha presentat com a acusació popular en dues causes obertes. Una contra els bombardejos aeris que va patir la ciutat el 1937 i 1939, i una altra contra els crims franquistes que investiga un jutjat de Buenos Aires (Argentina).