L’alcaldessa, Ada Colau, ha insistit que cal aprovar els pressupostos de l’Estat perquè “reverteixen les retallades del PP”. En el cas dels comptes de Barcelona, Colau ha dit que el punt de partida és diferent perquè són “els més socials de la història” i que “si s’han de prorrogar són els que pateixen menys”. Per l’alcaldessa, si es volen millorar els pressupostos de l’Ajuntament i el de la Generalitat “cal obrir l’aixeta de l’Estat” perquè ha castigat les finances d’aquestes dues administracions.

Després que el PDeCAT i ERC reclamin a l’alcaldessa centrar-se en negociar el pressupost de Barcelona, Colau ha explicat que es va mantenir un primer contacte amb els grups i que els comptes municipals són “els que tenen menys secret”. L’alcaldessa ha dit que volen parlar del pressupost de Barcelona amb els grups municipals “sense que sigui un intercanvi de cromos”com denuncia el PSC-, però que cal primer tirar endavant el de l’Estat.

Front comú amb els sindicats

L’alcaldessa s’ha reunit aquest dimarts amb líders a Catalunya dels sindicats CCOO, Javier Pacheco, i d’UGT, Camil Ros, per abordar els comptes de l’Estat. Pacheco ha dit que la proposta pactada entre PSOE i Podem “és insuficient per corregir les desigualtats” però que “comença a tocar peces per corregir retallades” i ha instat els partits a prendre’s la negociació política com una prioritat.

Des d’UGT de Catalunya, Camil Ros ha insistit que “cal recuperar drets” perquè ha assenyalat que des del 2010 els comptes de l’Estat i de la Generalitat “van retallant”. “No hi ha govern estable sense pressupost”, ha recordat Ros, que ha demanat que si no tiren endavant els comptes, s’apliquin igualment les mesures socials pactades.

Ada Colau ha negat que quan demana el suport dels independentistes als pressupostos estatals es pugui interpretar com un xantatge “perquè és tot al contrari”. L’alcaldessa ha reconegut la situació d’excepcionalitat política i judicial del moment, però ha fet una crida a revertir també “l’excepcionalitat social”.