L’alcaldessa, Ada Colau, ha entregat la Medalla d’Or a l’historiador Josep Fontana, mort l’agost passat. L’homenatge —a títol pòstum— s’ha fet al Museu d’Història de Barcelona amb una àmplia representació de personalitats que havien treballat amb Fontana, com ara els historiadors Jaume Torras o Mercè Renom. La medalla l’ha recollida la parella sentimental de Fontana, Francisco Trasmonte.

Per la seva banda, l’alcaldessa ha recordat les hores de tertúlia radiofònica —o “converses profundes”, com ha dit Colau— que havia compartit amb Fontana. Colau ha posat en valor la capacitat de ser “un intel·lectual incòmode al poder” que tenia Fontana en un món “en què es confon l’ofici d’intel·lectual amb el de tertulià”. Precisament, Josep Fontana va tancar la llista electoral de BComú a les eleccions municipals del 2015.

Pel primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, l’historiador va marcar un camí de “líder moral” des del camp de la història perquè posava l’atenció “als oblidats amb una mirada clau per no caure en la resignació ni l’apatia”. També han assistit a l’entrega de la Medalla d’Or la resta de partits polítics de l’Ajuntament, menys el PP. En aquest sentit, Pisarello ha afegit que a Fontana “li hauria agradat” que fos així perquè era un home profundament d’esquerres.