Els últims actes vandàlics de grafiters al metro, amb agressions a passatgers i no només a treballadors com ja s’havia denunciat, han esgotat la paciència de l’oposició. En un debat a la Comissió de Presidència, els grups han demanat fermesa per resoldre aquest tema i han acusat el govern d’Ada Colau de passivitat.

“Què més ha de passar? Van armats, són violents”, ha denunciat Carina Mejías (Cs). Des del PDeCAT, Jordi Martí ha assegurat que hi ha “pànic per agafar el metro a segons quines hores”. El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha apuntat que la competència en seguretat al metro depèn dels Mossos d’Esquadra, però que la Guàrdia Urbana també hi col·labora. “No defugim el problema”, ha dit Recasens, que ha sentenciat: “Els nego qualsevol inacció i passivitat”.

El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha reprotxat a Recasens que si els grafiters entren al metro “és perquè poden” i ha demanat inversions a TMB per evitar les intrusions de vàndals. Alberto Villagrasa (PP) ha instat el govern municipal a exigir accions també a la Generalitat: “La responsabilitat és compartida”. Des de la CUP, Maria Rovira ha dit que cal actuar en defensa dels treballadors i usuaris del metro.

Cinc intrusions cada dia al metro

Recasens ha replicat als grups que “el metro de Barcelona és un dels més segurs d’Europa”. Segons el govern, els operadors ferroviaris de Barcelona tenen cinc intrusions de grafiters cada dia de mitjana i que se n’eviten més. TMB va denunciar dues intrusions diàries. Carmen Andrés (PSC) ha demanat al govern que es personi en la causa contra els grafiters al costat de TMB “perquè els ciutadans sàpiguen que tenen un govern al seu costat i que no defuig”, però Recasens ha rebutjat el prec.

Demanen més patrulles mixtes

En el mateix debat a la comissió s’ha aprovat una proposició del PDeCAT que, entre altres qüestions, demana ampliar les patrulles mixtes de Mossos i Guàrdia Urbana al metro, i una altra d’ERC que insta el govern a elaborar un pla de seguretat per evitar actes vandàlics al suburbà. El govern municipal, però, s’ha abstingut en la primera volta i ha votat en contra en la segona.