L’Ajuntament està estudiant la possibilitat de fer pisos de lloguer social al terrat d’equipaments públics, com ara biblioteques, centres d’atenció primària o mercats. L’opció que planteja el govern municipal és instal·lar pisos prefabricats en aquells edificis públics que no hagin exhaurit la volumetria de construcció prevista per a cada cas. Ho ha avançat el gerent d’habitatge, Javier Burón, en una conferència sobre habitatge assequible a la Smart City Expo.

Segons ha pogut saber betevé, l’Ajuntament ja està preparant una prova pilot que es podria fer abans del 2020. Tot i que encara no se’n sap la ubicació concreta, fonts municipals asseguren que una de les opcions que hi ha sobre la taula és fer la prova pilot en un equipament públic del districte de Gràcia. Burón ha explicat que “no seran habitatges en sentit estricte, sinó equipaments d’habitatges” que s’enfocaran a col·lectius vulnerables com els joves, la gent gran i persones en risc d’exclusió.

Concurs internacional per l’habitatge assequible

Els pisos que s’instal·laran al terrat d’edificis públics seran similars als APROP, els pisos prefabricats que el govern municipal vol instal·lar a tres solars de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí. En paral·lel també vol trobar noves eines i tecnologies per abaratir i accelerar la construcció d’habitatges assequibles a Barcelona. Per això ha obert un concurs internacional perquè el sector privat presenti solucions d’habitatge.

En aquest concurs Barcelona va juntament amb Nova York, una ciutat amb qui comparteix problemàtiques. Segons l’assessora d’habitatge de l’Ajuntament novaiorquès, Sonam Velani, “hi ha la por entre els veïns que si es construeix un edifici nou al barri, els lloguers pujaran“.

Per lluitar contra la gentrificació, Nova York ja té activa una normativa que obliga els promotors a reservar un 30 % de les noves construccions a un preu inferior al de mercat. Barcelona està pendent que la Generalitat doni el vistiplau per tenir una mesura similar. Els guanyadors del concurs internacional se sabran el maig del 2019 durant la Smart City Expo de Nova York.