El novembre de 2012 el Consell de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va acordar adjudicar el servei integral de l’aigua
a l’empresa de capital mixt integrada per Aigües de Barcelona (Agbar), la mateixa AMB i Criteria. L’adjudicació es va fer de manera directa i sense publicitat ni concurs públic després de considerar que no hi havia més proveïdors possibles.
Tres anys i mig després, la Sala del Contenciós Administratiu del TSJC ha dictaminat que no hi havia prou elements que justifiquessin aquest procediment excepcional ni la durada de la concessió a 35 anys, i per això l’ha declarat nul.
L’empresa adjudicatària ja ha anunciat que recorrerà contra la sentència. A efectes pràctics, això implica que mentre no es resolgui el recurs, els consumidors no notaran cap canvi ni en el servei ni en el cost.
La polèmica privatització de l’aigua
La creació de la societat mixta que gestiona l’aigua es va aprovar amb els vots favorables de CiU i PSC, l’abstenció d’ERC i l’oposició d’ICV. Tant en campanya electoral com des que va prendre possessió del càrrec, l’alcaldessa, Ada Colau, ha expressat la voluntat de revisar la creació d’aquesta societat i l’oposició a la privatització creixent de l’aigua.
Per la seva banda, el president del Grup Municipal d’ERC i vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Alfred Bosch, ja ha reaccionat a la sentència del TSJC apuntant que cal estudiar-la en profunditat però que potser ha arribat l’hora de “garantir el control públic de l’aigua”. Bosch afegeix que “per ERC l’aigua és un bé públic i la seva gestió ha de ser el més transparent i eficient possible”.