(ACN) L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín ja tenen l’acreditació com a eurodiputats i han començat els tràmits per obtenir-ne les credencials permanents. Tots dos han entrat al Parlament Europeu cap a tres quarts de dotze del migdia i, pocs minuts després, n’han sortit amb una acreditació provisional. Puigdemont i Comín han anunciat que tenen la intenció de participar en el pròxim ple de l’Eurocambra, que tindrà lloc el gener a Estrasburg, com a membres. Aquest divendres tots dos han pogut entrar-hi després que s’hagi aixecat la prohibició d’entrar a la cambra europea arran de la sentència del TJUE sobre la immunitat d’Oriol Junqueras.

“El fet que tinguem això potser és una derrota per a alguns, però és una gran victòria per a Europa“, ha assegurat Puigdemont des de les portes del Parlament europeu. L’expresident ha dit que si no han pogut tenir abans l’acreditació ha estat per una decisió “il·legal i abusiva” de l’anterior president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, i que han hagut de “lluitar contra una poderosa màquina”. L’acreditació provisional, que té vigència per a un dia, els ha permès començar els tràmits per aconseguir les credencials permanents; un tràmit que es pot acabar al gener per les vacances de Nadal. De fet, Puigdemont ha expressat que vol que el procés sigui “ràpid”.

Ara, però, Carles Puigdemont i Toni Comín encara són diputats al Parlament de Catalunya. Es tracta d’un càrrec incompatible amb el d’eurodiputat i al qual hauran de renunciar en els pròxims dies.

“Exigirem totes les responsabilitats”

Sobre una possible compensació que puguin reclamar pels mesos que no han estat reconeguts com a eurodiputats, Puigdemont ha dit que s’hauran d’aclarir “responsabilitats de per què ha passat això”. “Exigirem totes les responsabilitats”, ha subratllat l’expresident, que ha apuntat que no ha tingut “cap contacte” amb el president de l’Eurocambra, David Sassoli.

Davant la possibilitat que la justícia espanyola demani el suplicatori, Puigdemont ha remarcat que “la justícia europea els empara”. “Hem acumulat experiència i no poques victòries. Hem demostrat que quan l’estat fa un pas, nosaltres en fem dos o tres abans”, ha dit l’expresident, que ha subratllat que tenen “tots els escenaris previstos”.