Després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya anunciés que el president Quim Torra quedaria inhabilitat un any i mig per desobeir les resolucions de la Junta Electoral (JEC), el president ha dit en la seva compareixença davant dels mitjans que no seria inhabilitat del seu càrrec per un tribunal que actua per motivacions polítiques.

La judicialització de la política

Torra ha insistit que aquesta inhabilitació és una absoluta desproporció d’un “estat espanyol que persegueix, criminalitza i reprimeix i pretén posar i treure presidents i governs a Catalunya“. Torra ha continuat dient que “no m’inhabilitarà cap tribunal amb motivacions polítiques perquè tan sols ho pot fer el Parlament de Catalunya”. Per aquest motiu, Torra vol demanar els partits polítics que li van donar suport i aquells que “es vulguin oposar a la repressió i a l’ús de la justícia per fer política” que ho expressin en una votació al Parlament per reafirmar-se. Per la seva banda, l’alcaldessa de BarcelonaAda Colau, creu que ha quedat demostrat que la via de la judicialització de la política només porta a més enfrontaments. 

El recurs a la sentència

A partir d’ara, la defensa presentarà un recurs en aquest cas al Tribunal Suprem, però Torra ja ha avisat que caldrà portar el cas a instàncies europees perquè s’estan vulnerant drets fonamentals. El president de la Generalitat ha afegit  que “cal que Europa fixi la seva posició abans que no es produeixi un dany irreparable que podria afectar el dret a defensa de milions de ciutadans europeus”.