El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha reconegut que el president d’ERC, Oriol Junqueras, tenia immunitat com a eurodiputat i, per tant, el Tribunal Suprem li hauria d’haver aixecat la presó provisional per poder desplaçar-se fins al Parlament Europeu.

Segons la sentència que aquest dijous al matí ha llegit el TJUE, Junqueras hauria d’haver estat considerat eurodiputat la mateixa nit de les eleccions europees del 26 de maig, tal com va declarar l’advocat general del TJUE. En aquella ocasió, l’advocat Szpunar va assegurar que el càrrec d’eurodiputat surt només dels electors i que no pot quedar “supeditat” a cap tràmit, com el jurament de la Constitució espanyola. Oriol Junqueras ha considerat en una piulada a Twitter que la justícia “ha arribat des d’Europa” i ha demanat persistir “com ho hem fet nosaltres”.

Al Parlament, tant el grup d’Esquerra Republicana com el de JxC han reaccionat amb aplaudiments i crits de llibertat quan han sabut la notícia de la sentència del TJUE que ha comunicat al seu torn de paraula el diputat republicà Ruben Wagensberg.

La sentència del TJUE parla només de la presó provisional i no té en compte que Junqueras ja compleix sentència ferma pel judici del procés. Per això, caldrà veure quina interpretació en fan els advocats de la sentència i quins moviments fa el Suprem, ja que Junqueras continua sent immune. Des d’Esquerra, exigeixen la nul·litat del judici del procés i la llibertat immediata del president del partit.

Puigdemont i Comín, també immunes

El veredicte del TJUE aplana al terreny a l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l’exconseller Toni Comín, que també van sortir escollits eurodiputats per JxC. A través de Twitter, Puigdemont ha demanat la llibertat immediata per a Junqueras.

Poc després de fer-se pública la resolució del TJUE, el Tribunal Suprem ha emès un breu comunicat on ha informat que “estudiarà en profunditat” la sentència. També ha donat cinc dies a les parts perquè facin les al·legacions pertinents.

Reaccions a Europa

El portaveu de la Comissió Europea, Christian Wigand, ha assegurat que “pren nota” de la resolució i ha defensat que està en mans del Tribunal Suprem i l’Eurocambra “valorar” les conseqüències de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE sobre la immunitat d’Oriol Junqueras.

També ha valorat la resolució el president de l’Eurocambra, David Sassoli, qui ha demanat a “les autoritats espanyoles competents” que “compleixin” la sentència del TJUE. En una intervenció al plenari a Estrasburg Sassoli ha assegurat que ha fet arribar la sentència del TJUE sobre Junqueras als serveis jurídics de l’Eurocambra perquè “avaluïn com abans millor” els seus “efectes sobre la composició del Parlament”.

En la sentència, el tribunal de Luxemburg avala la immunitat de Junqueras tenia immunitat abans de la sessió de constitució del Parlament Europeu del dia 2 de juliol i que aquesta “implica l’aixecament de qualsevol mesura de presó provisional imposada abans de ser declarat electe”.