El districte de Sant Martí ja disposa d’una plaça nova. Aquest divendres a la tarda s’ha descobert la placa que dona nom a aquest espai, la plaça de Carmen Balcells. Es troba davant la Biblioteca Gabriel García Márquez, entre els carrers de la Selva de Mar i del Treball, un espai simbòlic que recorda la relació de l’escriptor colombià i l’agent literària.

L’acte l’ha presidit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i ha comptat amb l’assistència de Luis Miguel Palomares, fill de Carmen Balcells, acompanyat d’altres membres de la família i representants de l’Agència Literària Balcells.

També hi han assistit el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, i el regidor del districte de Sant Martí, David Escudé. L’escriptora Carme Riera ha fet la glossa de Carmen Balcells, en un acte conduït pel periodista i escriptor Juan Cruz.

Balcells, influent en el món editorial i defensora dels drets dels escriptors

Carmen Balcells Segalà va ser una de les agents literàries més respectades i influents del món editorial. Defensora dels drets dels escriptors, va aconseguir millores significatives en la seva situació laboral i la seva relació amb les editorials. Va ser una de les creadores de l’anomenat boom llatinoamericà i una figura imprescindible en la trajectòria d’autors com Gabriel García Márquez i Mario Vargas Llosa, propiciant així un vincle estret amb la ciutat de Barcelona.

També hi ha prevista també la col·locació d’una placa a la façana de l’edifici on Carmen Balcells va viure, al districte de Sarrià – Sant Gervasi.