Els districtes de les Corts i la Barceloneta sumen aquest divendres dos noms nous de dona a la ciutat. Els jardins situats davant el monument a la presó de dones de les Corts han estat batejats amb el nom de l‘activista política Carme Claramunt i Barot. A la Barceloneta s’ha descobert una segona placa que substitueix el carrer del Comte de Santa Clara pel de Felícia Fuster, poetessa i pintora.

La primera dona afusellada al Camp de la Bota

Carme Claramunt i Barot va ser la primera dona afusellada al Camp de la Bota pel règim franquista. Va morir el 18 d’abril del 1939, després de passar per la presó de dones de les Corts, on va ingressar el 3 de març d’aquell mateix any, considerada pel règim com a “dona molt perillosa” i nefasta per al “Glorioso Movimiento Nacional”. Els falangistes van detenir la Carme i la seva tia, segons sembla, sense tenir cap mena de prova fefaent.

A l’acte de descoberta ha participat Pilar Molina, autora del llibre ‘La Presó de Dones de les Corts (1939-1959)’ i familiars de les dones represaliades que han recordat que darrere de cada dona empresonada hi havia una família destrossada.

Traductora, poetessa i artista plàstica

Felícia Fuster, traductora i artista plàstica va néixer al barri mariner de la Barceloneta el 1921. La seva poesia és introspectiva i existencial, i influenciada per la seva estada al Japó, als anys 80, també va escriure haikus molt valorats. Fuster va investigar molt sobre el llenguatge, va estudiar cinc llengües i té una desena de llibres publicats.

La inauguració del carrer ha comptat amb l’actuació de la cantautora Sílvia Comes, qui ha cantat cançons del seu darrer disc, ‘Felícia’. Les veïnes de la Barceloneta també han estat presents a l’acte de descoberta amb el projecte “Juntes fent cultura”, un conjunt de fotografies exposades a la Biblioteca Barceloneta-la Fraternitat, al Centre Cívic Barceloneta i a la llibreria La Garba. 

16 noms nous de dones al nomenclàtor

L’Ajuntament de Barcelona incorporarà 16 noms de dones al nomenclàtor de la ciutat al llarg del mes de març. En el marc de les celebracions del Dia Internacional de les Dones, el 8 de març, s’afegeixen noms nous a carrers, places, interiors d’illa i jardins.

L’objectiu de la mesura és feminitzar el nomenclàtor de la ciutat per “compensar l’oblit històric de les dones en el mapa de Barcelona”, segons explica l’Ajuntament. Actualment, només el 8,3 % dels carrers duen nom de dona davant del 35 % d’homes. Per això, amb aquestes xifres, el govern municipal s’ha proposat “introduir el màxim de noms de dona possible a les propostes de nomenclàtor per als nous espais de la ciutat”.