El president de la Generalitat inhabilitat, Quim Torra, ha assegurat que “no accepta” la sentència del Tribunal Suprem que l’inhabilita com a cap de l’executiu català. “Ni abandono, ni em resigno i, encara menys, no accepto aquesta sentència, que vol enderrocar el govern de Catalunya“, ha lamentat des del Palau de la Generalitat. Fer-ho, ha afegit, seria “acceptar la repressió”. Torra ha demanat que les pròximes eleccions catalanes siguin un “nou plebiscit que confirmi l’1-O”.

El 131è president català ha demanat “no normalitzar” la situació actual i demana respondre a “cada nou pas de repressió” amb “més desobediència civil”. “Preparem-nos per a una ruptura cívica i desobedient”, ha dit Quim Torra, qui s’ha volgut dirigir personalment als ciutadans catalans: “Empenyeu. Continueu endavant, sempre endavant”.

Torra confia a “guanyar” la seva causa a Europa, “l’únic lloc on podem trobar justícia”.

Deixar de banda els “interessos particulars”

Quim Torra ha volgut dirigir-se als consellers del govern per demanar unitat per assolir la independència de Catalunya. “No he pogut avançar-hi més. Estava disposat a assumir-ne totes les conseqüències“, ha dit. En aquest sentit, i de cara a la pròxima legislatura, el president inhabilitat ha apel·lat a la “generositat” dels partits independentistes per recuperar “l’esperit de convicció” que va permetre el referèndum de l’1 d’octubre. “És més important que els interessos particulars”, ha conclòs.

Després de les eleccions autonòmiques, Torra ha fet una crida a la suma de forces “republicanes i independentistes”, al·ludint així a un nou acord amb ERC i la CUP.

Quim Torra declaració Generalitat

“Pot més la venjança que la salut”

En la seva declaració institucional, Torra ha tingut paraules directes per a la ciutadania catalana, a qui ha definit com “l’única esperança per sortir del pou” en què, diu, l’Estat vol posar de nou Catalunya. També ha lamentat que la inhabilitació arribi en plena pandèmia: “Pot més la set de venjança que la salut de les persones”. Precisament sobre la pandèmia, Quim Torra ha dit que la Generalitat ha hagut de fer front a la crisi sanitària “sense recursos, ni eines ni sobirania” i creu que Catalunya hauria combatut millor l’epidèmia si fos un estat propi.

Torra ha comparegut acompanyat de tot el govern català gairebé dues hores després de rebre personalment la notificació del TSJC que l’inhabilita. Abans, però, havia participat en la jornada virtual del Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat, que ha estat el seu darrer acte com a cap de l’executiu.

Discurs sencer de Quim Torra

Mobilitzacions per la inhabilitació de Torra