Imatge del Congrés dels Diputats durant el debat de la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma el 20 de maig del 2020

(ACN) El Congrés ha donat llum verda a la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma pel coronavirus fins al 7 de juny gràcies al suport de Cs i del PNB. El govern de coalició (PSOE i Podem) ha aconseguit 177 vots a favor davant dels 162 en contra del PP, Vox, Compromís i el bloc independentista —ERC, JxC, la CUP. L’executiu també ha rebut el suport d’altres formacions com Més País, PRC, CC i Terol Existeix. Hi ha hagut 11 abstencions, d’EH Bildu, Navarra Suma, NC i el BNG. El govern de Sánchez tirarà endavant la mesura durant 15 dies més —fins al 7 de juny—, tot i que amb menys adhesions i dures crítiques de l’oposició i de gran part dels seus socis d’investidura.
La sessió ha començat a les nou del matí amb la mateixa escena que s’ha pogut veure en les darreres votacions: un hemicicle pràcticament buit —304 diputats han demanat el vot telemàtic— i amb diversos dels parlamentaris —entre ells el president Pedro Sánchez— amb mascaretes.

Sánchez ha estat el primer a intervenir. Durant el seu discurs, el president ha apel·lat a la unitat d’acció i ha defensat el comandament únic de Sanitat per evitar “desordres i divisió”. En aquest sentit, ha insistit que la desescalada no “és una competició entre comunitats autònomes” i ha dit que les autonomies aniran recuperant “capacitats”.

El president ha defensat la nova pròrroga perquè els ciutadans han aconseguit fer “retrocedir” el virus” i ha dit que “ningú té dret a malgastar el que hem aconseguit entre tots aquestes setmanes de confinament”. En aquest sentit, ha insistit que la mesura ha funcionat.

Sánchez també s’ha dirigit a ERC, amb qui ha dit que vol mantenir el diàleg, tot recordant que la “legislatura té quatre anys” i ha promès a Borràs que intensificarà els contactes amb les comunitats autònomes.

Dures crítiques de l’oposició

Al seu torn, el líder del PP, Pablo Casado, ha justificat el seu no perquè seria una “irresponsabilitat” donar suport a un estat d’alarma que, al seu entendre, “és un forat negre per a les llibertats públiques”. Mentrestant el portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique, ha acusat el PP de votar “pel contagi massiu i el rebrot segur al crit de ‘Llibertat’”. El líder de Vox, Santiago Abascal, per la seva banda, ha tornat a demanar la dimissió de Sánchez i l’ha acusat d’haver provocat “la mort de milers —de persones— i la ruïna de milions”.

D’altra banda, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha acusat Sánchez de dinamitar “l’esperit de la investidura” amb el pacte amb Cs. “Han escollit la dreta, ni més ni menys”, ha dit.  La portaveu de JxC, Laura Borràs, ha assegurat que votar a favor de la pròrroga seria “votar a favor de prorrogar l’atropellament de l’autogovern de Catalunya” i que la “nova normalitat” hauria de comportar “la creació d’un estat propi” a Catalunya. I la diputada de la CUP Mireia Vehí ha denunciat que el Govern espanyol manté la mesura amb “lògica autoritària” i “recentralitzadora”.

Cs, per la seva banda, ha defensat el pacte al qual ha arribat amb el Govern per tirar endavant la pròrroga però ha advertit Sánchez que Ciutadans no és el seu “nou soci” i l’ha instat a complir els acords.