Els líders independentistes condemnats pel procés i per l’1 d’octubre han participat aquest dilluns a la tarda en un acte al Palau Robert, al passeig de Gràcia. L’esdeveniment l’ha organitzat Òmnium Cultural i ha consistit en la lectura unitària d’un manifest.

L’acte ha sigut curt i solemne, en què, entre d’altres, els nou presos han cridat a “omplir les urnes de dignitat i d’esperança”, ha dit l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha insistit en repetir les victòries democràtiques que van suposar tant “l’1 d’octubre, on vam defensar les urnes amb els nostres cossos” com el 21 de desembre “quan teníem l’autonomia suspesa”. Segons el text, “una força social i democràtica que no podem malvaratar”.

En el text també s’ha llançat un missatge a les forces independentistes. L’ha llegit el president d’ERC, Oriol Junqueras, que ha dit que “necessitem un govern de la Generalitat que defensi un projecte de país inclosiu” que tingui tingui com a essència “una estratègia compartida“.

Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han sostingut cartells on s’hi llegia la paraula “amnistia“, en el marc de la campanya d’Òmnium cultural, que busca, precisament, amnistiar-los mitjançant una llei.

Dubtes sobre la semillibertat

Aquest acte ha reunit els nou líders sobiranistes tres dies després que sortissin de la presó, divendres de la setmana passada, en aplicació del tercer grau penitenciari. Un fet que, aquest cap de setmana, els ha permès participar en els primers actes de la campanya electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya, del 14 de febrer.

Tot i la concessió d’aquest règim de semillibertat per part de la Generalitat, el mateix divendres en sortir dels centres penitenciaris respectius, alguns dels presos van dubtar de si la fiscalia el recorrerà, tal com ja va passar el mes de juliol.