La portaveu adjunta de Barcelona en Comú, Janet Sanz, ha posat el crit al cel davant la intenció de l’alcalde, Jaume Collboni, de revisar la mesura que obliga a destinar el 30 % d’habitatge protegit en noves construccions o grans rehabilitacions. Sanz, que en els mandats d’Ada Colau va liderar la política urbanística, considera que el PSC vol “liquidar” el 30 % per “pressions dels promotors i els lobbies”.

“Qui demana que es reformi i es liquidi el 30 %? Els lobbies. No he sentit cap entitat social que ho demani”, ha afirmat Janet Sanz. L’extinenta d’alcaldia d’Urbanisme ha insistit que la mesura hauria aconseguit “500 pisos protegits” si s’hagués aplicat una suspensió de llicències abans d’aprovar-la, i ha lamentat que grups com el PSC aturessin aquesta moratòria.

Segons Janet Sanz, el 30 % ha contribuït a “baixar el preu del sòl” a Barcelona i assegura que els promotors “no perden diners” amb aquesta mesura. La portaveu adjunta dels comuns en defensa la continuïtat, i al ple d’aquest divendres preguntarà al govern municipal en quin punt estan els 17 expedients que es van obrir en el mandat anterior a les empreses que van esquivar la normativa.

PP i Vox demanen eliminar el 30 %

A diferència dels comuns, els grups del PP i Vox defensen eliminar la reserva del 30 % perquè consideren que ha frenat la construcció d’habitatge a Barcelona. El líder del PP a l’Ajuntament, Daniel Sirera, espera que el grup de treball que liderarà l’experta en habitatge Carme Trilla posi de manifest que la mesura “ha estat un fracàs”. “És necessari que sigui erradicada”, ha sentenciat Sirera.

Per la seva banda, Gonzalo de Oro (Vox) ha defensat eliminar el 30 % d’habitatge protegit “perquè els promotors es guanyin la vida i la gent pugui comprar pisos”. Considera que són les administracions públiques les que han de construir habitatge social i ha afirmat que la política d’habitatge d’Ada Colau “va ser un fracàs”.