L’Ajuntament de Barcelona ha detectat 17 edificis en què no s’ha respectat la reserva del 30 % per a habitatge assequible, que el Ple va aprovar el setembre del 2018. Segons les dades municipals, això suposa haver perdut 70 pisos que s’haurien de vendre a un preu més baix, però que s’han posat a la venda al mercat lliure. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ho ha qualificat d'”estafa greu” i preveu sancions de fins a 900.000 euros.
Segons el consistori, hi ha diverses constructores implicades amb un “modus operandi” similar: fraccionaven les obres en diversos comunicats per simular que s’estaven fent reformes en pisos individuals, en comptes de demanar una llicència de gran rehabilitació. S’han trobat vuit finques a l’Eixample, tres a Sarrià – Sant Gervasi i també a Gràcia, dues a Sants-Montjuïc i una a Ciutat Vella.
Sap molt greu que, de nou, trobin les escletxes per intentar saltar-se una norma que és absolutament necessària. És inacceptable i immoral, per això parlo d’estafa greu
Per detectar aquests incompliments, l’Ajuntament ha inspeccionat 1.368 obres entre el gener del 2019 i l’abril del 2022. En 138 s’estaven fent treballs que no s’ajustaven a la normativa, entre les quals obres de gran rehabilitació “encobertes”. Les 17 finques en què no s’ha respectat el 30 % d’habitatge formen part d’aquestes 138. Sanz ha remarcat que, amb la reserva del 30 %, els promotors “no perden diners, en guanyen menys”.
Sancions de fins a 900.000 €
El consistori ha requerit a les empreses constructores que restitueixin els 70 pisos que s’haurien d’haver destinat a habitatge protegit. Si no estan venuts, s’hauran de vendre al preu establert. En cas que no sigui possible, les empreses l’hauran de substituir per un altre immoble al mateix barri. Tot plegat, a més, no els exonerarà de sancions per haver incomplert la normativa, que poden anar des de 90.000 fins als 900.000 euros en els casos més greus.
Sanz ha reiterat que l’habitatge assequible és una prioritat del govern municipal i per això ha advertit que seguiran fent inspeccions. “Necessitem que hi hagi oferta que la gent pugui pagar perquè la gent no hagi de marxar de la nostra ciutat”, ha dit. Per això, ha advertit que ara ningú no està exempt de complir la normativa a la ciutat”.
És un avís per a navegants perquè no torni a passar. Els promotors i constructors han de complir la norma
52 pisos assequibles des del 2018
Segons les dades municipals, la reserva del 30 % d’habitatge ha permès sumar 52 pisos a preu assequible des que es va implantar, el 2018. El primer any no se’n va aconseguir cap, i el 2020 se n’havien comptat uns 40. A més, el consistori està revisant les llicències per afegir-hi uns 50 pisos més, que elevarà la xifra a un centenar. A aquesta quantitat caldrà sumar-li els 70 habitatges dels promotors que s’han saltat la normativa.
La xifra està molt allunyada de les previsions inicials, segons les quals s’esperava aconseguir 400 pisos a un preu assequible cada any. Janet Sanz ha detallat que la moratòria que es aplicar entre juliol i desembre del 2018 va fer perdre uns 425 habitatges assequibles perquè molts constructors es van acollir a aquesta excepció.