Feijóo congrés

(ACN/Redacció) El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimecres en primera votació (en què calia majoria absoluta) la investidura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que s’ha quedat amb els 172 vots que tenia el dia que va rebre l’encàrrec de Felip VI, quatre per sota dels 176 necessaris. Feijóo ha rebut els suports del PP, Vox, UPN i CC, mentre que el PSOE, Podem, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG han votat en contra. El líder del PP se sotmetrà a una nova votació aquest divendres. En aquest segon torn necessitaria majoria simple (més vots a favor que en contra) per ser investit, però previsiblement es quedarà amb els mateixos suports.

Fejóo, satisfet

En declaracions al passadís del Congrés després de la votació, Feijóo ha afirmat que “se sent satisfet” perquè el PP “ha fet tot el possible” i “Espanya es pot sentir tranquil·la perquè continuarem treballant per ella”. La votació de divendres, ha apuntat, acreditarà “qui ha guanyat les eleccions i s’ha quedat a quatre vots de la majoria absoluta”.

Un diputat del PSOE s’embolica, vota “sí” i corregeix

L’anècdota de la votació l’ha protagonitzat el diputat del PSOE per Terol Hermino Rufino Sancho Íñiguez. En sentir el seu nom durant la votació per crida, s’ha aixecat i ha dit de forma clara “sí”, fet que ha generat estupefacció a la cambra. Ràpidament ha intentat corregir i ha explicat que la secretària de la Mesa ha llegit malament el seu nom, que no és Sánchez, sinó Sancho, i quan han dit el seu nom correctament ha respost, també de forma clara, un “no”.

El Congrés posa punt final d’aquesta manera a un debat que tenia un resultat anunciat i que només tindrà continuïtat divendres amb una sèrie d’intervencions breus (10 minuts pel candidat, cinc per grup) abans d’una votació en què, tret de sorpresa, Feijóo es quedarà amb els mateixos 172 vots.

La votació d’aquest dimecres ha engegat el calendari electoral. A partir del moment en què s’ha anunciat el resultat s’obre un termini de dos mesos, fins al 27 de novembre, per a una nova investidura.

La Moncloa preveu que el rei Felip VI convocarà per la setmana que ve una altra ronda de contactes, fet que podria donar peu a un encàrrec a Pedro Sánchez i a la fixació d’una data.

L’equip de Sánchez no apunta encara a cap data concreta, però l’encaix del calendari, tenint en compte que la princesa Leonor jurarà la Constitució al Congrés el 31 d’octubre, apunten a la possibilitat que la investidura tingui lloc la penúltima setmana d’octubre.