L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat que torna a iniciar els tràmits per aprovar el pressupost municipal del 2024. El govern del PSC portarà a votació dimarts vinent en una Comissió d’Economia extraordinària els mateixos comptes que va retirar l’octubre de l’any passat per manca de suports. En una compareixença a l’Ajuntament, Collboni ha demanat responsabilitat a l’oposició per no bloquejar el pressupost.

Els comptes, que aquest dijous passaran per la Comissió de Govern, inclouen inversions per valor de 770 M € i un increment del 2 % dels ingressos respecte els que es van presentar a l’octubre. “Barcelona està en marxa i no es pot aturar per no tenir pressupostos”, ha afirmat l’alcalde, que ha fet gala de “complir amb la paraula donada” per poder aprovar el pressupost de forma definitiva abans de la primavera.

Demana responsabilitat a l’oposició

Jaume Collboni ha fet una crida als grups municipals als qui ha demanat “responsabilitat” i “coherència” i permetre donar llum verda inicial als comptes. “Presentem el pressupost que Barcelona necessita i estem convençuts que pot trobar el suport de la resta de grups, com a mínim en la tramitació”, ha afirmat. Cal tenir present que per fer realitat els comptes és necessària la majoria del plenari.

No aclareix la qüestió de confiança

En el cas que no pugui obtenir els suports necessaris, l’alcalde no ha aclarit si utilitzarà una qüestió de confiança per poder aprovar els comptes. “Anem pas a pas; estem demanant als grups que permetin la tramitació i correspon als grups donar una resposta del que considerin que han de fer”, ha explicat. L’alcalde afirma que es tracta d’una “invitació al diàleg” en què demanen el suport per a la tramitació, “per poder fer el debat i al ple del març fer l’aprovació definitiva“.

Collboni ha reconegut que a diferència de fa uns mesos, ara el “context és rellevant”, ja que “som en un període en què s’ha de produir l’aprovació dels pressupostos a la Generalitat i l’Estat“. Ara bé, l’alcalde ha aclarit que no vincula “la posició d’uns grups a Barcelona, a Catalunya o Espanya. Són lògiques diferents”, ha assegurat.

L’anunci de l’alcalde es produeix enmig de les converses per formar un govern de coalició. Tot i això, Collboni no ha volgut concretar aquest dimecres si manté lligada l’aprovació del pressupost a un pacte de govern i s’ha limitat a dir: “pas a pas”. En les últimes setmanes, l’alcalde s’ha compromès a tenir abans de la primavera un pacte de govern i el pressupost aprovat.