L’alcalde, Jaume Collboni, ha posat calendari per tenir un pacte de govern a l’Ajuntament de Barcelona i poder aprovar el pressupost del 2024. En una entrevista amb l’agència Intermèdia Comunicació, Collboni ha dit que el seu compromís és tenir “un govern prou ampli” i comptes aprovats “abans de la primavera”. L’alcalde no ha concretat amb quin grup farà el pacte i ha dit que continuarà parlant “amb tothom” per tenir una majoria articulada abans de la primavera.

És la primera vegada que Collboni posa data a un acord de govern després que tant els comuns d’Ada Colau com el grup de Xavier Trias li hagin insistit des de fa mesos que triï soci. En una entrevista a betevé, aquest dilluns, Trias va exigir a l’alcalde que es decidís d’una vegada. La setmana passada, va ser Colau qui va recriminar a Collboni que si després de la investidura de Pedro Sánchez i l’acord PSOE-Sumar no s’aconseguia un pacte d’esquerres a Barcelona seria “un fracàs de l’alcalde”.

Amb comuns o amb Trias?

Des de l’inici de curs, l’equip de Collboni —que governa en minoria amb només 10 regidors— es va voler centrar en la negociació del pressupost, però tant Colau com Trias es van negar a votar els comptes si no hi havia un acord de govern en paral·lel. A l’octubre, i després del revés amb el pressupost —es va retirar per falta de suports— l’alcalde va canviar d’estratègia i va acceptar parlar de comptes i governabilitat alhora.

Els 10 regidors del PSC sumen majoria absoluta amb els 11 de TriasxBCN. Els dos grups s’han entès fins ara per pactar la taxa de terrasses i modificar la reserva del 30 % per a habitatge protegit. Amb els comuns de Colau, Collboni arribaria a 19 regidors, i li caldria el suport d’ERC (amb cinc regidors) per assegurar-se la majoria absoluta. ERC està en ple procés de recomposició després que Ernest Maragall anunciés per sorpresa que al desembre deixarà l’Ajuntament de Barcelona.