L’Ajuntament posa en marxa la maquinària per reobrir els propers anys el Palau d’Esports, tancat i en desús al Poble-sec des de fa 16 anys. Segons ha pogut saber betevé, l’Institut Municipal d’Esports i el districte de Sants-Montjuïc estan buscant el finançament publicoprivat necessari per adaptar alguns espais del Palau d’Esports, la qual cosa inclou també zones d’ús veïnal i social.

Així doncs, aquesta fórmula permetria acollir les activitats de les entitats esportives del Poble-sec fins que aquestes no tinguin un equipament d’ús propi. Algunes de les entitats que es beneficiarien d’aquesta decisió serien les cinc que ara mateix realitzen les seves activitat al Pavelló Italià, un edifici que finalment haurà d’anar a terra per estar construït en un sòl catalogat com a espai verd.

Pavelló Italià de Fira de Barcelona, ara mateix espai esportiu per a entitats del Poble-sec

L’inici de la reforma, al mes aviat possible

Segons ha explicat a betevé la regidora de Sants-Montjuïc, Raquel Gil, recentment un equip tècnic ha tornat a valorar l’estat del Palau d’Esports i ara haurà de redactar un informe actualitzat de l’equipament que servirà per traçar el calendari de la reforma amb la idea de fer compatibles els esports electrònics i l’activitat pròpia d’un equipament esportiu per al districte de Sants-Montjuïc.

L’estructura de l’edifici, que està catalogat, i la presència d’unes arcades protegides, obligarà a ajustar el futur projecte a aquestes circumstàncies i condicionants. La idea del consistori és iniciar la transformació al més aviat possible. La regidora Gil assegura que aquest mateix mandat s’hi faran les primeres actuacions. “És una obra molt gran i el que podrem fer segurament és iniciar alguna de les parts. No ho podrem acabar, però sí començar“.

Fa dos anys l’Ajuntament va anunciar que el Palau d’Esports es convertiria en la seu del Barcelona Sports Hub i que les obres començarien el 2024. La idea municipal era instal·lar a l’edifici un pavelló de tres pistes i un edifici annex per a “start-ups” i empreses d’innovació esportiva. Una obra molt costosa, d’uns 40 milions d’euros, a causa de les grans dimensions de l’equipament i perquè està en bastant mal estat, catalogat i amb diversos elements a preservar.

La reobertura del Palau, clau per posar fi als assentaments

El Palau d’Esports i la muntanya de Montjuïc són l’epicentre des de fa anys dels assentaments de persones sense sostre que hi ha al Poble-sec. Una de les problemàtiques que més preocupen al veïnat i també al districte de Sants-Montjuïc.

Des de fa anys es parla de la possibilitat de tancar tot el perímetre del Palau d’Esports per evitar la pernoctació de les persones sense llar. Una mesura que, tot i que s’ha anunciat diverses vegades que no s’ha arribat a materialitzar mai. Ara la regidora de Sants-Montjuïc ha tancat la porta a implementar una mesura que, afirma, “seria incompatible amb una obertura de l’equipament a curt termini.”